Plenković i Cerar u New Yorku: Tko je bio uspješniji?

Plenković i Cerar u New Yorku: Tko je bio uspješniji?

Foto: Pixsell/Tomislav Krasnec

U NEW YORKU se od 19. do 25. rujna održava 72. zasjedanje Opće skupštine UN-a, a glavna tema rasprave je “Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu“, uz niz popratnih događanja na najvišoj razini.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u New Yorku je boravio od 18. do 21. rujna, dok slovenski premijer Miro Cerar ostaje dva dana više, od 18. do 23. rujna.

Uzimajući u obzir aktualne prijepore između Zagreba i Ljubljane oko arbitražne presude o razgraničenju dvije države, zbog koje Slovenija između ostaloga blokira ulazak Hrvatske u OECD, vrijedi usporediti službene rasporede hrvatskog i slovenskog premijera objavljene na stranicama dviju vlada i susrete kojima se Plenković i Cerar hvale na društvenim mrežama, budući da je zasjedanje Opće skupštine UN-a nedvojbeno jedan od najvažnijih godišnjih diplomatskih događaja svijeta, koji okuplja većinu svjetskih lidera.

Plenkovićev prvi sastanak u New Yorku - dijaspora

Plenković se prvo sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku u jednom njujorškom hotelu, a u utorak, 19. rujna, u 8 ujutro je bio na prijemu dobrodošlice koji za šefove izaslanstava priređuje glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Tijekom prekjučerašnjeg dana Plenković je bio na sastanku Globalnog pakta za okoliš, pod predsjedanjem predsjednika Francuske Republike Emanuela Macrona, na kojem je održao i kratak govor, a nakon toga je bio na EU susretu za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova. Dan je završio kao jedan od stotina svjetskih predsjednika i premijera na prijemu koji je organizirao američki predsjednik Donald Trump.

Plenković se 19. rujna uspio kratko susresti i s bivšim gradonačelnikom New Yorka i milijarderom Michaelom Bloombergom, a razgovarao je i s Cerarom.

U srijedu, 20. rujna, Plenkovićev službeni raspored, tj. onaj koji je objavljen na službenim stranicama hrvatske vlade, započeo je tek u 11 sati, i to na svečanosti otkrivanja spomen-ploče o spomeniku “Mir“ kipara Antuna Augustinčića, koju je Hrvatska, tj. preciznije Jugoslavija, poklonila UN-u u povodu 1955. godine, što se sada iskoristilo za postavljanje spomen-ploče povodom 25. godišnjice primanja Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. U podne je Plenković bio na “Leaders Lunch“ ručku u organizaciji Bloomberg Global Business Foruma, a u 16 sati održao predavanje na Sveučilištu Columbia na temu „Budućnost Europe – Hrvatska perspektiva".

Otkrivanje spomen-ploče u povodu 25 godina hrvatskog članstva u UN-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Plenković se ujutro ipak uspio sastati s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, te s predsjednikom Predsjedništva vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajezom al-Sarajem, čime se vlada pohvalila na Twitteru. Održao je i sastanak s turskim predsjednikom Erdoganom, te se time također pohvalio na Twitteru.

U 18,15 sati hrvatski je premijer ponovno u zgradi na East Riveru i opet se bavi Augustinčićevom skulpturom pored koje je sada i spomen-ploča koju je Plenković tog dana prijepodne svečano otkrio. Onda je na redu bio prijem u povodu 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Na vladinom službenom Twitteru objavljen je i isječak Plenkovićeva govora, kojem je nazočio i predsjednik Opće skupštine UN-a Miroslav Lajčak, kao i ljudi odjeveni u hrvatske folklorne nošnje.

U četvrtak, 21. rujna, Plenković je održao svoj govor na Općoj skupštini UN-a i nakon toga se vraća u Hrvatsku.

Slovenski premijer Miro Cerar u New York je stigao u ponedjeljak par sati prije Plenkovića i isti je dan govorio na panelu na temu četvrte industrijske revolucije na summitu Svjetskog ekonomskog foruma. Dok je Plenković ćaskao s hrvatskom dijasporom u New Yorku, Cerar je pak bio na prijemu japanskog premijera Shinza Abea u New-York Historical Societyju. 

Cerar s dobitnikom Nobelove nagrade za mir

Cerar je kao i Plenković bio u 8 sati ujutro u utorak, 19. rujna, na prijemu dobrodošlice koji za šefove izaslanstava priređuje glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, a kasnije su obojica bili na sastanku Macronovog Globalnog pakta za okoliš. Obojica su se pojavila i na EU susretu i na Trumpovom prijemu. Cerar se također na Twitteru pohvalio fotografijom rukovanja s Plenkovićem 19. rujna. Isti dan se susreo s predsjednikom Butana i kolumbijskim predsjednikom Juanom Manuelom Santosom, dobitnikom Nobelove nagrade za mir.

Cerar je u srijedu radni dan započeo tek u 10 sati na “Security Council Open Debate on Peacekeeping”, tj. Debati Vijeća sigurnosti o mirovnim misijama, te se sastao s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom, inače i bivšim slovačkim ministrom vanjskih poslova. Nakon toga je uslijedio sastanak s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, a Cerar je navečer bio na prijemu na kojem se lansirala zajednička inicijativa EU-a i UN-a za borbu rodno uvjetovanog nasilja nad ženama i djevojčicama.

Plenković nije išao na lansiranje inicijative EU-a i UN-a za borbu protiv nasilja nad ženama


To je možda i ključna razlika između rasporeda slovenskog i hrvatskog premijera u New Yorku. Uzimajući u obzir da je HDZ podijeljen oko ratifikacije Istanbulske konvencije, jer je dio stranke uvjeren da ista širi nekakvu “rodnu ideologiju”, nije iznenađujuće što je Plenković izbjegao ovaj važan događaj, te odlučio da je bolje u otprilike isto vrijeme organizirati obilježavanje primanja Hrvatske u UN prije 25 godina. Cerar se nakon toga sastao i jedan na jedan s glavnim tajnikom UN-a Guterresom.

Četvrtak, 21. rujna, Cerar provodi po raznim sastancima u New Yorku koji nisu otvoreni za javnost, a u petak 22. rujna u 10,30 sati drži svoj govor pred Općom skupštinom.

Tek nakon svega toga Cerar se počinje baviti slovenskom dijasporom, te u 18,15 otvara novi slovenski konzulat u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, a nakon toga obilazi Slovenski narodni dom u Clevelandu. U subotu 23. rujna sastaje se i s gradonačelnikom Clevelanda, te se nakon toga vraća u Sloveniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara