CERN prekinuo suradnju s Microsoftom

CERN prekinuo suradnju s Microsoftom
Foto: Epa

CERN, međunarodna institucija za nuklearna istraživanja najpoznatija po svom Velikom hadronskom sudaraču (engl. Large Hadron Collider, LHC), odnosno najvećem svjetskom akceleratoru čestica, napušta suradnju s Microsoftom.

Mada je Microsoft zadnjih 20 godina ovoj europskoj znanstvenoj organizaciji nudio mnoge popuste, prošle je godine najavio da će se stvari promijeniti. Naime, prema novim odredbama te kompanije, CERN više ne zadovoljava uvjete za pripadanje kategoriji akademskih institucija s kojima tvrtka dogovara jeftinije cijene. Microsoft je stoga u ožujku 2019. CERNU ponudio novi ugovor, koji je zapravo bio 10 puta skuplji od prijašnjih, javlja Business Insider.

Projekt Microsoft Alternatives

CERN se nakon takve obeshrabrujuće ponude odlučio na daljnje funkcioniranje bez Microsofta, odnosno na prelazak na open-source softver u sklopu svog novog projekta Microsoft Alternatives (MAlt).

"Projekt Microsoft Alternatives (MAlt) započeo je prije godinu dana kao odgovor na očekivano povećanje naknade za softversku licencu", napisala je Emmanuel Ormancey iz CERN-a.

Prvo email, a onda ostalo

Ovoga ljeta tako počinje pilot-projekt u koji će biti uključeni volonteri i IT odjel CERN-a, s ciljem da se ta znanstvena organizacija prebaci na novi email servis. Nakon toga u planu im je učiniti istu stvar sa Skype servisom i drugim uslugama.

CERN se nada da će i druge akademske institucije slijediti njegov primjer.

“Radi se o jedinstvenoj prilici kojom CERN može pokazati kako nije potrebno, zbog osnovnih usluga, ovisiti o komercijalnim dobavljačima, da se može zadržati kontrola nad podacima i da se sljedeća generacija usluga može prilagoditi potrebama zajednice. Nadamo se da će CERN potaknuti partnere na zajedničku suradnju oko ovog novog projekta”, napisala je Ormancey.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara