Četiri europske zemlje konačno se dogovorile oko migranata s humanitarnog broda

Četiri europske zemlje konačno se dogovorile oko migranata s humanitarnog broda
Foto: Hina/EPA

NJEMAČKA, Portugal, Francuska i Španjolska dogovorili su se da će primiti 58 migranata s humanitarnog broda Aquariusa koji će, nakon što ih iskrca na Malti, moći uploviti u Marseille, priopćeno je danas iz ureda francuskog premijera.

Po tom dogovoru, Francuska će primiti 18 tih migranata, Njemačka i Španjolska po 15 i Portugal 10, kao što je Lisabon već bio objavio, dodao je izvor u francuskoj vladi za AFP.

Aquarius i u lipnju bio u središtu međunarodne krize

"Ponovo je pronađeno europsko, humano i djelotvorno rješenje koje poštuje dva temeljna načela odgovornosti i solidarnosti: iskrcaj u najbližu sigurnu luku i solidarno zbrinjavanje ljudi s broda", izrazio je zadovoljstvo francuski premijer Edouard Philippe u priopćenju.

Premijer je usto pohvalio "humanitarne napore" vlade Malte, na koju se treba iskrcati 58 migranata, među njima 17 žena i nekoliko sasvim malene djece.

Aquarius je još u lipnju bio u središtu diplomatske krize kada je u moru blizu Libije spasio 630 migranata koje je iskrcao u Španjolskoj, nakon što su ih Italija i Malta odbile prihvatiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara