Četnik - pokajnik "smijenio" direktoricu programa HTV-a

GOSTOVANJE Rade Leskovca, nekadašnjeg predsjednika Srpske radikalne stranke Krajine u showu "Piramida" bilo je kobno po direktoricu HTV-a Tanju Šimić. Ona je danas zamolila Vijeće HRT-a da je razrješi dužnosti zbog "ozračja nepovjerenja" koje se stvorilo zbog mišljenja većine članova programskog vijeća. Na njeno mjesto je privremeno izabran urednik sportskog programa HTV-a Željko Vela..

Tanja Šimić nije htjela komentirati stvarne razloge koji su je nagnali na davanje mandata na raspolaganje, ali kao što je javna tajna da je ona samo figura preko koje Marija Nemčić, ravnateljica HTV-a u potpunosti drži kontrolu nad programom i sredstvima televizije, tako je poznato i da plaha Tanja Šimić nije mogla izdržati pritisak Vijeća i javnosti koji je kulminirao nakon nastupa Rade Leskovca u talk showu "Piramida" prije dvadesetak dana.

Leskovac je nakon rata zaglumio lojalnog građanina i postao čelnik pitome Partije podunavskih Srba, ali je njegova primarna funkcija da u televizijskim emisijama nastupa kao politička verzija Bore Čorbe. Poznato je da "Piramida" služi za ispaljivanje populacijskih parola i podilaženje najnižim strastima, što se ostvaruje pozivanjem gostiju tribunskog ili redikulskog predznaka.  Pozivanje i nastup ratnog povjerenika Šešeljeve radikalne stranke za istočnu Slavoniju u Ogrestinu emisiju je bilo u takvom tonu, a sada je zbog svinjarija koje je valjao u emisiji, po zapovjednoj odgovornosti smijenjena Tanja Šimić. Odnosno, formalno je ona podnijela ostavku, ali je v.d. ravnatelja Vanja Sutlić na današnjoj sjednici programskog vijeća HRT-a potvrdio da bi ionako bilo pokrenuto pitanje njene odgovornosti.

Vijećnica Darinka Janjanin je istakla da je ostavka iznuđena na licemjeran način i da do nje ne bi došlo da nije bilo slučaja Leskovac.

Na kraju je glasovanjem (rezultatom 7:2) prihvaćena ostavka Tanje Šimić, a na iznimno popularnu prisavsku funkciju, onu v.d. -a, u ovom slučaju direktora programa HTV-a, ekspresno je izabran Željko Vela, urednik sportskog programa HTV-a.

Vela će jednu od ključnih funkcija na HTV-u obnašati najdulje šest mjeseci, a ravnateljica HTV-a Marija Nemčić je ovako sročila nekrolog Tanji Šimić: "Tanjina namjera je bila časna, moralna i profesionalna. Svatko tko radi pravi greške. Njih je bilo i bolje bi bilo da ih nije bilo, ali se one ne mogu izbjeći"

"Mislim da dužnost obnašam časno i kvalitetno. Ispunjavanje zadaće HTV-a kao javnog servisa namijenjenog svakom građaninu smjerokaz mi je u provođenju programa. Posljednjih godinu dana moji stavovi o funkciji javne televizije i kompetencijama Vijeća HRT-a se sve više razlikuju od stavova članova Vijeća, a njegov sve veći dio sve glasnije iskazuje nepovjerenje mom radu" - rekla je Tanja Šimić na sjednici pojašnjavajući razloge zbog kojih je podnijela ostavku.

Prije desetak dana Vijeće je zaključilo kako ravnatelj HRT-a treba razmotriti odgovornost Tanje Šimić jer u slučaju emisije "Piramida" u kojoj je gostovao Rade Leskovac Tanja Šimić nije vodila računa o zaštiti nacionalnih interesa, poglavito vezanih uz Domovinski rat, te najviših profesionalnih mjerila i etičkih načela.

Novinari Informativnog programa: Pokušava se uvesti institut verbalnog delikta i nepoželjnih gostiju

Redakcija informativnog programa je stala uz Tanju Šimić i objavila priopćenje, koje potpisuje urednik redakcije Vladimir Rončević: "Kolegij Informativnoga programa Hrvatske televizije izražava zabrinutost činjenicom što je kolegica Tanja Šimić bila prisiljena odstupiti s dužnosti direktorice programa HTV-a nakon gostovanja predsjednika Partije podunavskih Srba Rade Leskovca u emisiji „Piramida“. Ovom odlukom o razrješenju u program HTV-a pokušava se uvesti institut nepoželjnih gostiju i verbalnoga delikta, na što kolegij Informativnoga programa ne može pristati. Dosegnute medijske slobode najgledanije europske javne televizije daleko su iznad razine koja joj se ovime pokušava nametnuti.", stoji u priopćenju.

Na Vijeću je bilo govora i o sukobu Jadranke Kolarević i Danka Bljajića pri neuspjelom pokušaju izbora glavnog ravnatelja HRT-a.

Zbog "letećih štikli i šaka" u izvješćima HTV-a, Vijeće očekuje da glavni ravnatelj HRT-a utvrdi odgovornost. Vijeće HRT-a smatra da je u informiranju javnosti o fizičkom napadu na Jadranku Kolarević (a ne o sukobu između nje i Bljajića kao što je HTV izvještavao) izvještavanje nije bilo profesionalno, istinito i objektivno, pa upozorava glavnog urednika Informativnog programa Vladimira Rončevića na kršenje programskih obaveza utvrđenih zakonom te očekuje da glavni ravnatelj utvrdi odgovornost .

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara