Charlie Hebdo prozvan zbog "licemjerne" naslovnice s gorućim Notre-Dameom

Charlie Hebdo prozvan zbog "licemjerne" naslovnice s gorućim Notre-Dameom
Foto: Twitter/Charlie Hebdo

ČUVENI francuski satirični list Charlie Hebdo još jednom se, po tko zna koji put, našao na udaru kritika, ovog puta zbog svoje naslovnice povodom katastrofalnog požara na pariškoj katedrali Notre-Dame.

No ovog su puta prozivke nešto drukčije prirode. Pariškim satiričarima kritičari obično predbacuju da idu "predaleko" u svojem ismijavanju. Da je ono neukusno, okrutno ili politički nekorektno - iako je, istini za volju, njihova satira i namjera iza iste u mnogim slučajevima naprosto pogrešno shvaćena. 

Podsjetimo, dvojica pripadnika Al-Kaide su u siječnju 2015., iz odmazde što je Charlie Hebdo "otišao predaleko" u ismijavanju islama i proroka Muhameda, izvršila pokolj u redakciji ovog satiričkog lista. Ubili su 12 i ranili još 11 urednika, novinara i drugih zaposlenika redakcije.

Dosad im se zamjeralo da idu "predaleko"

Ali ovog puta neki zamjeraju da nisu otišli dovoljno "daleko" u svojem satiričnom osvrtu na požar na Notre-Dameu. Na prvi pogled ta zamjerka zvuči pomalo bizarno. Charlie Hebdo u svojoj novoj naslovnici, objavljenoj na Twitteru doslovno dok je požar još gorio, prikazuje karikiranog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji umjesto kose ima goruću katedralu Notre-Dame, prepoznatljivu po svojim prednjim zvonicima.  

Karikirani Macron na naslovnici kaže: "Počet ću okvirno." To je, uz naslov "Reforme", crnohumorna aluzija na govor o reformama koji je Macron najavio pa nakon požara otkazao, kao i na njegovo obećanje da će obnoviti spaljenu katedralu.  

Sad im zamjeraju da nisu išli dovoljno "daleko"

Neki čitatelji i korisnici društvenih mreža, posebno oni iz Italije, prozvali su ovu naslovnicu jer je "preblaga" u usporedbi s prethodnima u kojima se na mnogo oštriji način satiriziraju neki drugi tragični događaji u kojima je, za razliku od požara u Parizu, smrtno stradao veliki broj ljudi. 

>> FOTO Charlie Hebdo izazvao oštre polemike objavom karikature o potresu u Italiji

Talijani posebice zamjeraju Charlie Hebdou naslovnicu iz rujna 2016. nakon što je razoran potres ubio 299 i bez doma ostavio oko 4500 ljudi. Na toj naslovnici Charlie Hebdoa Talijani koji su ranjeni i ubijeni u potresu karikirani su kao tradicionalna talijanska jela: penne s umakom od rajčice, zapečene penne i lazanje. Aluzija se odnosila na gradić Amatrice koji je sravnjen sa zemljom u potresu, a koji je poznat po umaku za tjesteninu amatriciana.

Francusko veleposlanstvo u Rimu objavilo je priopćenje na svojoj internetskoj stranici i Twitteru u kojem ističe da karikatura "apsolutno ne predstavlja" francusko stajalište te da je riječ o "novinarskoj karikaturi koja slobodno izražava mišljenja tih novinara". Mnogi su Talijani na društvenim mrežama izrazili svoj bijes porukom: "Više nisam Charlie Hebdo", aludirajući  na raniji izraz solidarnosti nakon terorističkog napada na njihovu redakciju. 

Charlie Hebdo je tada odgovorio na žestoke kritike Talijana još jednom karikaturom čovjeka napola prekrivenog ruševinama uz poruku: "Talijani, nije vam Charlie Hebdo sagradio kuće, nego mafija!"

"Oprostite, Charlie, imate li vatre?"

Jedan je Talijan na Facebooku nakon karikature s Macronom i Notre-Dame komentirao: "Licemjeri... gdje su ironija i humor sada?" 

"Šteta što nije bilo smrti (u Notre-Dameu), ha? Mogli ste smisliti puno bolju ironiju. To je talijanski sarkazam", napisao je drugi. 

"Niste smislili humor za ove ruševine. Za ljude koji su umrli u potresu, jeste", napisao je treći.

"Sad mi ne govorite da se ne smiješim!" napisao je četvrti, objavljujući pritom naslovnice na kojima je Charlie Hebdo ismijavao talijanske nesreće, od navedenog potresa, preko lavine 2017. u kojoj je poginulo 29 ljudi do rušenja mosta u Genovi prošle godine, u kojem je poginulo 43 ljudi. 

"Duboka i iskrena bol za veliki spomenik koji je izgubljen, ali za vas samo prezir", napisao je još jedan.

Jedan Talijan je odgovorio imitirajući crni humor Charlie Hebdoa. "Oprostite, Charlie, imate li vatre? Ja sam iz Italije i htio bih pripaliti cigaretu nakon kave."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara