CIA je imala "slobodan pristup" britanskim vojnim uzletištima

CIA JE imala "slobodan pristup" britanskim vojnim uzletištima za prijevoz zatvorenika osumnjičenih za terorizam, tvrdi britanski list Mail od Sunday.

Mail tvrdi da je otkrio popise letova iz baze britanskoga vojnoga zrakoplovstva u Northoltu, sjeverozapadno od Londona, koji "upućuju na sudioništvo najviših vladinih krugova u tajnoj operaciji CIA-e".

"Naša je istraga pokazala da je niz zrakoplova CIA-e slijetao na britanska uzletišta i uzlijetao s njih, a da ih vlasti pritom nisu kontrolirale", piše Mail.

Zrakoplovi američke tajne službe sletjeli su na dvadesetak britanskih uzletišta "najmanje 210 puta", navodi Mail.

List je objavio amaterske fotografije snimljene tijekom 2004. i 2005. na kojima se vide tri američka zrakoplova na tri škotska uzletišta, u Edinbourghu, Prestwicku i Glasgowu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan od tih zrakoplova snimljen je i u Kabulu u Afganistanu, a organizacije za zaštitu ljudskih prava sumnjaju da su njime prevozili osumnjičenike u istražne centre.

Za drugi zrakoplov sumnja se da je ilegalno ušao u europski zračni prostor, dodaje Mail.

Kontroverzni letovi CIA-e u Europi dominirat će, kako se očekuje, europskom turnejom američke državne tajnice Condoleezze Rice koja počinje u ponedjeljak navečer u Berlinu, a kojoj je cilj učvrstiti prekoatlantske veze.

Condoleezza Rice trebala bi se u utorak ujutro sastati u Berlinu s novom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja želi "bliske, iskrene i otvorene odnose s SAD-om". Nakon toga Rice će posjetiti Rumunjsku i Ukrajinu, a zatim će u Bruxellesu sudjelovati na sastanku NATO-a.

No njezinu će turneju sigurno obilježiti polemika koju su u Europi izazvale informacije o slijetanju na europska uzletišta zrakoplova kojima je CIA prevozila osumnjičenike za terorizam.

U subotu su njemački mediji objavili da je Bundestagu dostavljen detaljan popis svih letova iz kojega proizlazi da su zrakoplovi CIA-e neprijavljeno preletjeli Njemačku mnogo više puta nego što se to dosad mislilo.

Prema tim popisima između 2002. i 2004. čak 437 zrakoplova, za koje se pretpostavlja da su prevozili osumnjičenike iz Afganistana i Iraka, sletjelo je u neku od njemačkih baza ili preletjelo Njemačku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara