Direktor CIA-e: Ne podvrgavamo zarobljenike mučenjima

CIA-INI operativci koriste "jedinstvene i inovativne" metode da bi dobili ključne informacije od zatvorenika, pritom se striktno držeći zakona protiv mučenja zatvorenika, izjavio je direktor te organizacije Porter J. Goss za list USA Today.

"Ova agencija ne muči zarobljenike. Mučenje ne donosi rezultate. Držimo se zakonski propisanih odredbi kako bismo izvukli informacije od zarobljenika. Pritom koristimo čitav niz jedinstvenih i inovativnih načina, a svi su legalni. Nijedan od tih načina ne odnosi se na mučenja", rekao je Goss.

Republikanac John McCain, senator Arizone, nedavno je iznio prijedlog zakona kojim bi se onemogućila mučenja ili okrutno i nehumano postupanje s američkim zatvorenicima.

Goss je za USA Today rekao kako postoji čitav niz dezinformacija o tomu, no nije želio navesti o kakvim se "jedinstvenim i inovativnim" metodama služe CIA-ini operativci.

List također prenosi kako Goss nije želio komentirati ni izvješća lista The Washington Post i organizacije Human Rights Watch prema kojima CIA ima tajne logore za svoje zatvorenike u zemljama središnje Europe.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara