Cijeli Novi Zagreb bez tople vode, stanovnici bijesni: "Ovo više nema smisla"

Cijeli Novi Zagreb bez tople vode, stanovnici bijesni: "Ovo više nema smisla"
Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

STANOVNICI Novog Zagreba tri dana neće imati tople vode.

100.000 ljudi

Naime, zbog puknuća magistralnog vrelovoda ispod Mosta mladosti krajnjim kupcima HEP-Toplinarstva u novozagrebačkim naseljima Središće, Zapruđe, Sopot, Utrine, Sloboština, Travno, Dugave, Jakuševec, Siget i Trnsko bit će obustavljena opskrba toplinskom energijom u razdoblju od večeras u 20 sati do četvrtka 7. studenog u jutarnjim satima.

U tih deset kvartova živi oko 100.000 ljudi. Bijesni su, ali se snalaze kako znaju. Kažu, sve dok imaju štednjak i vlažne maramice, dobro je.

"Četiri dana?! Bit će to grozno! A izdržat ćemo, moramo!", negoduje Nevenka.

"Pustite vešmašinu na prazno, ugrijete unutra vodu, pustite van i imate toplu vodu“, objašnjava Slavica za Dnevnik.hr.

Neki su se osvrnuli i na Bandićeve fontane

"Ja sam 29 godina tu, nije se nikad mijenjalo. Prije dva mjeseca isto nije bilo vode“, kaže Nikola.

"Fontane, fontane, to je bitno! A sad za struju, vodu, infrastrukturu, to je nebitno", ogorčena je Nataša.

"Na ovo se ne možete pripremiti jer ne možete uzeti tople vode za dva, tri dana. Ljuta sam. Bez tople vode ne možete puno toga, pogotovo obitelji s malom djecom. A još jedan problem su i veći računi za struju koje ćemo sigurno imati zbog ovoga. Bilo da moram prati suđe ili sebe, ne mogu to u hladnoj vodi. Jedini tračak dobrog u svemu je što vani nije previše hladno jer se ne bismo mogli ni grijati. Ovo više nema smisla", kazala je Marija Banjad iz Trnskog za RTL.

Ovo je već treći put da nemaju vode.

"Prošle godine dva puta i 2017. nismo imali tople vode 17-ak dana. Ovo je sve krpanje s obzirom na to da je sve jako staro. S jedne strane razumijemo, a s druge ne razumijemo situaciju. Ako s jedne strane pukne, u nekoliko mjeseci dva puta, čemu krpanje, čemu trošiti naše novce. Košta i zamjena, no dugoročno se sigurno više isplati nego krpanje", rekla je ogorčena Marija. 

Cijev je stara 40 godina

Jurica Brnas iz HEP Toplinarstva otkrio je konkretne uzroke puknuća vodovoda.

"HEP Toplinarstvo je zadnjih dana intenzivno pregledavao cjevovode, kao i cijelo ljeto. Ustanovili smo da je uslijed slijevanja oborinskih voda s mosta došlo do oštećenja cijevi koje je nužno bilo popraviti prije ozbiljnijih hladnoća", rekao je Brnas za Dnevnik.hr.

Radi se o cijevi iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

"Ova je konkretno stara nekih 40 godina, kad je počeo razvoj Novog Zagreba. Tako je i ovaj vrelovod koji je iznad mosta. No glavni razlog oštećenja cjevovoda nije toliko starost vrelovoda koliko stanje mosta i slijevanje oborinskih voda, soli i drugih tvari koje se koriste protiv smrzavanja i koji agresivno djeluju na cjevovod", dodao je Brnas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara