CIjeli svijet oštro osuđuje napade u Istanbulu

NAKON napada na dvije sinagoge u Istanbulu u kojima je u subotu prema potvrđenim izvorima poginulo najmanje 20 ljudi, a ranjeno je više od 200, Turskoj iz cijelog svijeta stižu izrazi osude napada i sućuti za žrtve.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi posjetio je milansku sinagogu kako bi židovkoj zajednici prenio izraze sućuti "cijele Europske unije".

"Doista mi je žao što sam ovdje u ovim okolnostima", rekao je Prodi nakon kratkog sastanka s velikim rabinom Giuseppeom Larasom, dodavši kako su takvi događaji "nespojivi s europskom prirodom".

Papa Ivan Pavao II u telegramu sućuti "cijelom turskom narodu i žrtvama napada" uputio je poziv "na mir i protiv terorizma".

"Papa je još jednom pozvao muškarce i žene u cijelom svijetu da se okrenu miru i protiv terorizma", rekao je kardinal Angelo Sodano.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova "najsnažnije je osudilo užasan dvostruki napad" na istanbulske sinagoge, dok je predsjednik Jacques Chirac u ime Francuske izrazio "duboku sućut obiteljima žrtava" i "solidarnost s turskim vlastima".

"Takva barbarska djela mogu izazvati samo gnjev i zgražanje i ojačati odlučnost demokratskih država u borbi protiv antisemitizma i svih oblika nesnošljivosti te bespoštednoj borbi protiv terorima", kaže se u pismu koje je Chirac uputio turskom predsjedniku Ahmedu Necdetu Sezeru.

Njemački ministar vanjskih polsova Joschka Fischer "najstrože" je osudio "barbarske" napade, pozvavši međunarodnu zajednicu na nastavak "borbe protiv antisemitizma".

"Posebno smo užasnuti i bijesni zbog činjenice što su ciljevi tih barbarskih napada bile sinagoge, u kojima su se okupili vjernici na molitvu za Šabat", kaže se u priopćenju ministarstva.

U Londonu je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio kako odgovorni za te napade "zaslužuju isključivo osudu i prijezir cjelokupne međunarodne zajednice".

Moskva je "čvrsto osudila" taj "teroristički čin u kojem je bilo mnogo poginulih", a grčka vlada "najsnažnije je osudila zvjerske barbarske napade u Istambulu".

Osudama se pridružio i glavni tajnik Arapske lige Amr Musa, ali je upozorio da je za njih kriv Izrael.

U izjavi za novinare rekao je kako Izraelovo stalno kršenje međunarodnih rezolucija potiče stajalište da se "sve može kršiti", pa je "ovo (napadi) jedna od posljedica".

Ustvrdivši kako je napad na civile u Turskoj "neprihvatljiv", doda je kako će "zanemarivanje stalnog izraelskog agresivnog djelovanja, nažalost, samo rezultirati novim civilnim žrtvama".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara