Cijene nafte blago stabilizirane na međunarodnim tržištima

Cijene nafte blago stabilizirane na međunarodnim tržištima
Ilustracija: 123rf

CIJENE  nafte u utorak su se blago stabilizirale na međunarodnim tržištima nakon većih pritisaka u posljednje vrijeme u kontekstu potencijalnih posljedica američko-kineskog trgovinskog rata i naznaka jačanja proizvodnje.   

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je tako za 15 centi, na 71,99 dolara. U ranijem trgovanju nakratko je skliznula na 71,35 dolara, najnižu razinu u posljednja tri mjeseca, nakon što je u ponedjeljak pala za 4,6 posto.

Cijene nafte ovog tjedna pale gotovo 10 posto

U istom postotku poskupio je i barel nafte na američkom tržištu, na 68,21 dolar. U ponedjeljak je pojeftinio za 4,2 posto.

Cijene nafte u proteklih su tjedan dana pale gotovo 10 posto jer su ponovno pokrenute isporuke nafte preko izvoznih terminala u Libiji, a povećan je i izvoz iz ostalih zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije.

Pritiske na slabljenje cijena izaziva i zabrinutost da bi jačanje trgovinskog rata između SAD-a i ostalih značajnijih trgovinskih partnera, ponajprije Kine, moglo prigušiti gospodarsku aktivnost i stoga smanjiti potražnju za naftom.

Kina je početkom tjedna izvijestila o blagom usporavanju rasta aktivnosti u drugom tromjesečju i najslabijem rastu tvorničkih aktivnosti u prošlom mjesecu u posljednje dvije godine. Iz kineske državne agencije za planiranje u utorak su, pak, objavili da i dalje vjeruju da će ostvariti ciljani rast od 6,5 posto u ovoj godini, unatoč stajalištima da ih očekuje teška druga polovina godine s obzirom na to da se intenzivira trgovinski rat s Washingtonom.

Proizvodnja nafte u SAD-u i dalje raste

Što se tiče proizvodnje nafte u SAD-u, ona nastavlja rasti. Američka uprava za energetiku očekuje da će proizvodnja u sedam vodećih formacija škriljaca u kolovozu porasti za 143 tisuće barela dnevno, na rekordnih 7,47 milijuna.

"Čini se da se percepcija na tržištu mijenja. Strah od nestašica, zbog kojeg su cijene početkom ljeta dosegnule 80 dolara, splašnjava dok jača zabrinutost zbog potencijalnih viškova", ocijenio je robni analitičar u švicarskoj privatnoj banci Julius Baers, Carsten Menke.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njihove nafte u ponedjeljak iznosila 71,90 dolara, što znači da je smanjena za 25 centi u odnosu na petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara