Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, rekordna proizvodnja SAD-a

Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, rekordna proizvodnja SAD-a

Foto: 123rf

NA SVJETSKIM su tržištima cijene nafte blago pale i prošloga tjedna, trećega zaredom jer podaci pokazuju da proizvodnja u SAD-u i dalje raste, dok potražnja za benzinom slabi.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 0,3 posto, na 63,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 57,30 dolara.

Nakon što su cijene nafte oslabile treći tjedan zaredom, sasvim je jasno da su pod pritiskom, kaže John Kilduff, partner u fondu Again Capital.

"Potražnja za benzinom manja je, što nije uobičajen slučaj u prazničkom razdoblju, dok opskrba stabilno raste. Ta kretanja treba pratiti", kaže Kilduff.

Proizvodnja nafte u SAD-u veća je oko 16 posto u odnosu na polovicu prošle godine i dosegnula je 9,78 milijuna barela, što je njezina najviša razina od 1970-ih godina i blizu razine proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da će to povećanje, uglavnom bazirano na proizvodnji iz škriljaca, vjerojatno u prvoj polovici 2018. dovesti do viška u ponudi na naftnim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A povećanje proizvodnje u SAD-u narušava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u smjeru uravnoteženja ponude i potražnje.

Nedavno su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela odlučili produljiti dogovor o smanjenoj proizvodnji nafte za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja 2018. godine.

Taj je dogovor u proteklih godinu dana podržavao rast cijena nafte, no podrška toga pomalo slabi.

A podaci tvrtke Baker Hughes o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju smanjenje proizvodnje. Prošloga je tjedna, naime, broj tih postrojenja pao nakon tri tjedna uzastopnog rasta, i to za njih četiri, na 747.

Međutim, kako je lani u tom razdoblju bila aktivno samo oko 460 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ove razine cijena nafte i da proizvode znatno više nego lani u tom razdoblju.

A to potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara