Cijene nafte porasle

Cijene nafte porasle
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte poskočile su na međunarodnim tržištima prema 56 dolara nakon što je Kina izvijestila o najmanjem dnevnom broju novih slučajeva koronavirusa od kraja siječnja pa su se investitori ponadali oporavku potražnje u drugom potrošaču nafte u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,59 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,17 dolara višoj cijeni, od 51,1 dolar.

Tempo rasta koronavirusa usporio

Prema podacima za utorak tempo rasta novih slučajeva koronavirusa u Kini usporio je na najnižu razinu od 30. siječnja. Međunarodni stručnjaci ipak su i dalje oprezni u procjenama kada bi epidemija mogla dosegnuti vrhunac.

"Raspoloženje na tržištu poboljšano je... paralelno sporijem tempu rasta broja novih slučajeva", zaključuje Kim Kwang-rae iz seulskog Samsung Futuresa.

Ograničenje putovanja prema Kini i iz te zemlje te karantene smanjili su potrošnju goriva. Dvije najveće kineske rafinerije najavile su da će zbog pada potrošnje smanjiti preradu za oko 940 tisuća barela dnevno ili oko sedam posto u odnosu na 2019. godinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas je zbog epidemije koronavirusa snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom za 230 tisuća barela dnevno, što je prilično malo u usporedbi s drugima. Tako je američka vlada jučer snizila procjenu rasta potražnje u ovoj godini za 310 tisuća barela dnevno.

OPEC preporučio smanjenje opskrbe

Prošlog tjedna OPEC je preporučio da se opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno kako bi se zaustavio pad cijena nafte. Čeka se odgovor Rusije koja je poručila da joj treba više vremena za analizu preporuke.

OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Ruski ministar energetike trebao se tijekom dana sastati s domaćim proizvođačima kako bi razgovarali o smanjenju opskrbe.

"Razvoj situacije u Kini nedvojbeno zahtijeva kontinuirano praćenje i procjenu", ističu u OPEC-u.

Odvojeno je naftni kartel jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,16 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara