Čiji je brod Jadran? Crnogorci ga ne žele vratiti Hrvatskoj, kažu da je njihov

Čiji je brod Jadran? Crnogorci ga ne žele vratiti Hrvatskoj, kažu da je njihov
Foto: Wikipedia

ŠKOLSKI brod Jadran, po procjeni brojnih analitičara, jedino je otvoreno pitanje između Republike Hrvatske i Crne Gore jer i službeni Zagreb i Podgorica tvrde da je njihov, pišu u petak podgorički mediji.

Komentirajući nedavnu izjavu ministra obrane Crne Gore Predraga Boškovića da taj poznati jedrenjak ostaje u Crnoj Gori, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) rečeno je Portalu Javnog servisa RTCG da je "školski brod Jadran vlasništvo Republike Hrvatske i neraskidiv dio hrvatske pomorske povijesti".

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake"

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi brod Jadran bio vraćen pod hrvatski barjak, a od Crne Gore očekujemo provođenje dogovora o sukcesiji i poštivanje međunarodnog prava", navodi MORH u odgovorima.

MORH podsjeća da je Republika Hrvatska kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa pristala na mogućnost zajedničkog korištenja školskog broda Jadran u svrhu školovanja kadeta dviju zemalja.

"Međutim, matična luka školskog broda Jadran može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. godine, kada je taj brod odvezen u Boku kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen", ističe MORH.

Crna Gora kaže da je njihov

Spor zbog Jadrana nastao je zato što Hrvatska svoje pravo nad jedrenjakom temelji na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci Lora u Splitu.

No crnogorska strana ističe da je nakon izbijanja rata u bivšoj državi SFRJ, postignut dogovor da se naoružanje i vojna postrojenja zatečena na početku sukoba na teritoriju pojedinih republika mogu smatrati i vlasništvom tih republika. Na temelju tog dogovora, službena Podgorica drži da je školski brod Jadran, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom "Arsenalu", ostao u posjedu Crne Gore.

Stoga u Mornarici Crne Gore kategorično tvrde da je školski brod Jadran dio crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra te da je u crnogorskom vlasništvu, ali da su otvoreni za suradnju sa susjednim zemljama, osobito s Hrvatskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara