Čini se da u MORH-u muljaju oko nabave izraelskih aviona. Imamo nove detalje

Čini se da u MORH-u muljaju oko nabave izraelskih aviona. Imamo nove detalje
Foto: Foto: Pixsell/Goran Stanzl/YouTube

MINISTARSTVO obrane, opravdavajući fijasko natječaja za nabavu borbenih zrakoplova, tvrdi kako je izostanak dozvole za prodaju uobičajena procedura u izdavanju odobrenja vlade Sjedinjenih Američkih Država svim korisnicima naoružanja i vojne opreme čiji su originalni proizvođači američke kompanije, da ih ponude drugoj zemlji. No našli smo suprotne primjere.

Naime, Slovačka u vrijeme kada je nabavljala borbene zrakoplove F-16 od američke strane imala i prethodno odobrenje (pre-approval) za prodaju i odobrenje za moguću potencijalnu prodaju (determination approving) i to u vrijeme dok je natječaj trajao. Američka strana izdala je dozvole u travnju ove godine, a slovačka vlada izabrala je najpovoljniju ponudu tri mjeseca kasnije, u srpnju.

Kada smo upitali MORH je li hrvatski natječaj iznimka, ili možda slovački, dobili smo odgovor kako ne mogu komentirati odluke - drugih država. No krenimo redom.

Iz aviona se vidjelo da je zapelo

Prije mjesec dana postalo je potpuno jasno da je zapeo povijesni posao nabave zrakoplova F-16, iako su iz MORH-a te posebno ministar Damir Krstičević uvjeravali javnost kako sve teče po planu i da nema problema. Naime, Izraelci nisu mogli dobiti suglasnost originalnog proizvođača tvrtke Lockheed Martin za tzv. Service Life Extension Program (SLEP), odnosno garanciju.

Iz ugovora je jasno da F-16 Barak može letjeti još 3000 sati jedino ako prođe američki program SLEP. To jamstvo daje proizvođač Lockheed Martin.

Izraelci su avione F-16 prerađivali vlastitim nadogradnjama koje odudaraju od izvornih postavki tog tipa zrakoplova. Prije generalke, Izraelci bi morali poskidati sve prerade na zrakoplovima koji su stari 30-ak godina. Izraelci bi trebali gotovo posve ogoliti svoje zrakoplove prije nego što uđu u SLEP program. Amerikancima je bilo neprihvatljivo da jamče za te zrakoplove.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst potvrdio je da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini, možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena", rekao je Kohorst.

MORH: To je uobičajena procedura

Prije tjedan dana saznali smo i službeno kako izraelska strana u natječaju za nabavu borbenih zrakoplova uopće nije imala dozvolu za prodaju, nego samo dozvolu da mogu ponuditi F-16 na prodaju Hrvatskoj, a to je bitna razlika. U natječajnoj dokumentaciji stoji kako je obveza Izraela, ako pobijedi u natječaju, da od američke strane dobije dozvolu za prodaju.

"Riječ o uobičajenoj proceduri izdavanja odobrenja vlade Sjedinjenih Američkih Država svim korisnicima naoružanja i vojne opreme čiji su originalni proizvođači američke kompanije, da ih transferiraju trećoj zemlji. Nakon odabira ponude Države Izrael, Država Izrael je paralelno s pripremom ugovora pokrenula postupak ishođenja odobrenja za isporuku aviona Republici Hrvatskoj. Riječ je o dva različita odobrenja, 1. odobrenju za prodaju kako bi uopće mogla sudjelovati u natječaju i 2. odobrenju za isporuku aviona, čiji postupak za odobrenje se pokreće tek kada je poznat rezultat procesa odabira aviona", stoji u odgovoru MORH-a kada smo ih upitali zašto hrvatska strana nije odbacila izraelsku ponudu s obzirom na to da oni u vrijeme natječaja nisu imali dozvolu za prodaju američke vlade.

Čini se, kako je unatoč objašnjenju MORH-a kako se radi o uobičajenoj proceduri, ipak riječ o izuzetku.

Ne žele komentirati Slovake koji su imale sve dozvole dok je natječaj još trajao

Primjerice, slovačka vlada u srpnju ove godine odobrila je kupnju 14 američkih borbenih zrakoplova tipa F-16 Block 70/72 za 1,6 milijardi eura kojima će zamijeniti dosadašnje zastarjele sovjetske MiG-ove 29. Slovaci su birali između američkih F-16 i švedskih JAS-39 C/D Gripena.

Tri mjeseca prije konačne odluke slovačke vlade, u vrijeme dok je natječaj još uvijek trajao, State Department odobrio je moguću potencijalnu prodaju F-16 zrakoplova za Slovačku. State Department u skladu s posebnom procedurom obavijestio je Kongres da se zrakoplovi prodaju stranoj zemlji i kako prodaja  neće utjecati na vojnu ravnotežu u regiji te da će se zrakoplovi koristiti za obranu te zemlje i potrebe NATO-a.

Tu konačnu dozvolu američke strane Hrvatska i dalje nema, odnosno čeka na nju, a upitno je i hoće li je dobiti i pod kojim uvjetima. Podsjetimo kako je natječaj davno završio.

Hrvatska se na kupnju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak odlučila nakon što je u srpnju prošle godine poslala zahtjev za nabavu zrakoplova u pet država - SAD, Švedsku, Grčku, Južnu Koreju i Izrael. U listopadu prošle godine otvorene su ponude, a na kraju je izraelska ponuda bila izabrana kao najpovoljnija.

Tridesetak godina stari zrakoplovi

Riječ je o zrakoplovima koji su, iako modernizirani, stari tridesetak godina i već su itekako borbeno eksploatirani. Index je u seriji članaka ukazivao na netransparentnost procesa izbora pobjednika natječaja, osobito u dijelu izbora članova Savjetodavnog vijeća za odabir vojnih zrakoplova.

Otkrili smo, što nam je i potvrđeno, da je natječaj za nabavku vojnih zrakoplova pripremao umirovljeni general Josip Čuletić koji je ujedno i predstavnik izraelske tvrtke Elbit, koja je i dobila natječaj. Isto tako, bliski prijatelj ministra Krstičevića Gordan Kolak, bivši prokurist King ICT-ja, također je bio član Savjetodavnog vijeća za odabir vojnih zrakoplova.

Upozorili smo na činjenicu da se pred kraj natječaja za nabavu borbenih zrakoplova očekivalo kako će Hrvatska od najboljih ili od svih ponuđača zatražiti tzv. BAFO, odnosno najbolju i konačnu ponudu, ali to se nije dogodilo. Naime, s BAFO-om bi se natječaj morao produljiti, no uz BAFO smo mogli računati na financijski i tehnički povoljniju ponudu. MORH je to odbio tvrdeći kako bi se tako "narušila transparentnost natječaja". To je bila posebna ironija, s obzirom na to da je gotovo cjelokupna hrvatska javnost zamjerala upravo netransparentnost tog procesa.

slovakia_18-10_0 by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara