Ciparski čelnici razgovarali o UN-ovu mirovnom planu

ČELNICI ciparskih Turaka i ciparskih Grka razgovarali su u srijedu prvi put o UN-ovu planu za ujedinjenje podijeljenog otoka, koji se temelji na švicarskom kantonalnom modelu.

Plan glavnog tajnika UN-a Kofija Annan nudi formulu za ponovno ujedinjenje tog sredozemnog otoka, koji je od invazije turskih oružanih snaga 1974. podjeljen po etničkoj liniji.

´Razgovarali smo o promjenama koje želimo unijeti u Annanov plan´, rekao je Denktash novinarima najavljujući novi sastanak s kolegom Glafcosom Cleridesom za petak.

Krajnji rok za postizanje dogovora je 28. veljače.

Ako se to ne ostvari, Bruxelles prijeti da će u punopravno članstvo primiti samo južni, grčki dio otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada turskog premijera Abdullaha G?la načelno je prihvatila novu teritorijalnu podjelu Cipra prema kojoj bi turskoj strani ostalo 28,5 posto teritorija.

Turci su dosad pod svojom upravom držali 37 posto cjelokupnog Cipra.

Međutim, pregovori Cleridesa i Denkatasha krajnje su neizvjesni budući da turski vojni vrh ima vrlo ozbiljne zamjerke na sigurnosni vid moguće nove teritorijalne podjele.

U međuvremenu, na turskoj strani otoka nastavljaju se vrlo burni prosvjedi građana koji zahtijevaju što brže ciparsko ujedinjenje. Samo u utorak na ulici turskog dijela Nikozije izašlo je gotovo 70.000 ljudi.

Unatoč snažnim pritiscima javnosti, predsjednik samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar Denktash ne pokazuje znake uzmaka. Prema njegovoj ocjeni, novi plan teritorijalne podjele otoka praktički bi označio prepuštanje cjelokupnog teritorija u grčke ruke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara