Cjepivo protiv AIDS-a: Znanost je brža od testova

ZNANSTVENE spoznaje o virusu koji uzrokuje AIDS mijenjaju se vrlo brzo, a ono što se u trenutku odluke o testiranju cjepiva čini vrijednim, vrlo brzo može se pokazati zastarjelim, upozorio je u petak dr. Jose Esparza.

Moguća cjepiva koja se odabiru za ispitivanja razvijena su na temelju najboljih podataka kojima znanstvenici u tom trenutku raspolažu, rekao je Esparza koji vodi odjel za istraživanje cjepiva u Zakladi Billa i Melinde Gates, nakon što je osporeno veliko tajlandsko testiranje cjepiva. No, ritam novih otkrića o HIV-u vrlo je brz pa se u trenutku donošenja odluke mnoge spoznaje mogu činiti zastarjelima, objasnio je bivši voditelj odjela za ispitivanje cjepiva pri UNAIDS-u.

Tijekom posljednje dvije godine preliminarnom kliničkom testiranju podvrgnuta su najmanje 22 moguća cjepiva, rekao je Esparza, dodajući da je u vrijeme prošle konferencije u Barceloni 2002. trajalo samo sedam takvih testiranja.

"Klinička su testiranja nezamjenjiva, želimo li dobiti prave informacije o djelovanju cjepiva na čovjeka", dodao je ističući da Tajland u tome prednjači.

U testiranju koje se provodi na Tajlandu, a u koje bi trebalo biti uključeno 16.000 dobrovoljaca, spojena su dva cjepiva: Aidsvax koji proizvodi VaxGen koji se prošle godine pokazao nedjelotvornim i ALVAC-a koji proizvodi Aventis Pasteur.

Premda stručnjaci kritiziraju testiranje zbog golemih troškova, Esparza ga ipak smatra "velikim doprinosom potrazi za cjepivom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prve dvije faze u kojima se mora dokazati da cjepivo nije opasno i da izaziva imunoreakciju, treća faza testiranja mora se provesti radi provjere njegove djelotvornosti.

Testiranje koje se provodi na Tajlandu ušlo je u završnu, treću fazu i ne dokaže li se djelotvornost cjepiva, barem će omogućiti bolje razumijevanje imunoloških reakcija čovjeka.

Predviđena su još dva velika testiranja cjepiva, a rezultati bi trebali biti poznati do 2010., rekao je Esparza.

No, "u laboratorijima se već pojavila nova serija imunogena i njihovih kombinacija" i još ćemo dugo čekati hoće li se te nove potrage pokazati uspješnima.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara