Članice UN-a u Vijeću sigurnosti traže nastavak inspekcija

U nastavku zasjedanja Vijeća sigurnosti o Iraku, nečlanice Vijeća su u srijedu izrazile uglavnom želju da se nastave inspekcije UN-a u Iraku.

Govoreći u ime Europske unije i 13 drugih zemalja veleposlanik Grčke, Adamantios Vassilakis, koja trenutačno predsjeda EU-om, zatražio je da se dade više vremena UN-ovim isnpektorima oružja, ali je upozorio da se taj proces ne može otegnuti unedogled.

On je kazao kako EU i dalje želi potpuno razoružanje Iraka, ali da se to postigne miroljubivo. Sila se treba upotrijebiti samo kao posljednje sredstvo, kazao je Vassilakis.

Veleposlanik Isaac Lamba, govoreći u ime afričke skupine u UN-u, kazao je da je moguće mirno razoružanje Iraka u skladu s Rezolucijom 1441 Vijeća sigurnosti uz strpljenje i ustrajnost.

Afrika ne podupire rat u ovome trenutku, rekao je Lamba, dodajući kako inspekcija treba više vremena nego što ga daje rok od 17. ožujka u novoj američko-britansko-španjolskoj rezoluciji. On je rekao kako se inspekcije ne mogu produljiti u beskraj nego se treba postaviti realan vremenski okvir koji bi ojačao vjerodostojnost namjera Vijeća sigurnosti.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska predložile su nacrt rezolucije koji 17. ožujka postavlja kao rok do kojega Irak treba potpuno ispoštovati zahtjev za razoružanjem. Francuska, Njemačka, Rusija i drugi članovi Vijeća sigurnosti protive se uporabi sile i traže nastavak pojačanih inspekcija. Francuska prijeti vetom u Vijeću sigurnosti zaustaviti predloženu rezoluciju.

Drugoga dana rasprave o razoružanju Iraka mnoge zemlje su se zauzele za nastavak inspekcija dok su druge kazale kako je jasno da Irak nije surađivao u potpunosti.

Sve zemlje su zatražile jedinstvo Vijeća sigurnosti.

Rasprava u Vijeću sigurnosti održana je na zahtjev Pokreta nesvrstanih da bi se i nečlanicama Vijeća sigurnosti dala mogućnost da izraze svoje stajalište o iračkoj krizi.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara