Čobanković razočarao "Vladin logor": Ne možemo pomoći Đakovštini!

Čobanković razočarao "Vladin logor": Ne možemo pomoći Đakovštini!

Foto: Goran  Mehkek (Cropix)

POTPREDSJEDNIK Vlade Petar Čobanković koji je još jučer odašiljao poruke kako je Vlada spremna pomoći radnicima Đakovštine danas je u izravnom susretu s njima rekao kako im Banski dvori ne mogu izaći u susret.  Za razliku od rujna kada je davao obećanja, Čobanković je danas rekao kako ne postoji pravna mogućnost da Vlada osigura novac za namirenje zaposlenika jer se oni namiruju iz stečajne mase.

Razumije radnike...

"Ja razumijem radnike pun sam razumijevanja za te ljude i njihovu situaciju ali mi ne možemo raditi nešto što nije sukladno zakonu", rekao je Čobanković danas u Zagrebu radničkom izaslanstvu Vladinog logora iz Đakovštine.

Podsjetimo kako je sredinom rujna u neposrednim pregovorima sa radnicima Đakovštine Čobanković izjavio kako postoje spoznaje da su određene tvrtke, u vrijeme kada je Đakovština bila blokirana, radile kompenzacije ili cesije sa tom đakovačkom tvrtkom, što zakonom nije dozvoljeno. Čobanković je tada rekao radnicima i javnosti da bi se pobijanjem takvih pravnih radnji stvorile pretpostavki da Đakovština ostvari određene primitke i na taj se način namire zaposlenici. No, danas, kada je Čobanković doveden pred gotov čin to nije htio ponoviti. Odnosno, odbio je pružiti pomoć. 

Vlada je najodgovornija

Nakon pregovora vidno razočara bio je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković koji je prema Vladi uputio niz upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada Jadranke Kosor mora shvatiti kako je država imala 32 posto vlasničkog udjela u Đakovštini. Oni su najodgovorniji za sudbinu radnika i njihovih obitelji jer su imali najveći udio", naglasio je Vinković pozivajući Vladu da hitno iznađe iz proračunske rezerve26 milijuna kuna za radnike Đakovštine u stečaju kako bi se isplatile otpremnine. 

Svi rade a rezultata nigdje

Podsjetimo radnici propale mlinsko-pekarske industrije Đakovština ponovno prosvjeduju, a početkom tjedna ispred ulaza u bivšu tvrtku zatvorili su se u tzv. "Vladin logor" i ogradili bodljikavom žicom. Riječ je o 350 radnika koji traže novac za zagarantirane otpremnine vrijednosti 26 milijuna kuna.


"Na problemu rade premijerka Jadranka Kosor, Vlada i potpredsjednik Vlade Čobanković", rekao je jučer u saborskoj raspravi potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks no danas je jasno da od pomoći, a samim tim i ispunjena obećanja nema ništa.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara