Coca Cola i Pepsi moraju odati svoje "tajne formule"

PROIZVOĐAČI najpoznatijih bezalkoholnih pića, koja neki smatraju najboljim osvježavajućim napicima, dok ih drugi s gnušanjem odbacuju kao "otrove" u boci, morat će otkriti sastojke i kemijski sastav svojih proizvoda nakon što je Vrhovni sud Indije naložio da se otkrije "tajna" čuvana 120 godina, koliko je stara i sakrivena formula za proizvodnju Coca Cole.

Studije su pokazale da ova pića sadrže neprihvatljivo visoku razinu insekticida. Suci su kompanijama dali rok od četiri tjedna da otkriju sastav pića. U protivnom, mogu zabraniti prodaju na indijskom tržištu koje broji milijune i milijune potrošača.

Kao što je već odavno poznato, originalni recept za Coca Colu čuva se pohranjen u sefu u skladištu kompanije u Atlanti i znaju ga samo dva direktora, koji ne smiju nikada putovati istim avionom.

Centar za Znanost i okoliš, nevladina organizacija koja je izradila studiju, navodi kako su istraživanja pokazala da 11 proizvoda iz palete ova dva proizvođača imaju visok stupanj pesticida.
Proizvodi koje prodaje Pepsi sadrže do 30 puta više pesticida nego 2003., kada je provedeno slično istraživanje. Coca Colini napici imaju 25 puta više istog otrova nego prije tri godine.

Političke stranke su neovisno o neslaganjima nakon objave rezultata istraživanja krenule u združeni napad na dvije kompanije zahtijevajući zabranu prodaje njihovih proizvoda: "Kompanije se igraju životima milijuna i to ne smijemo dopustiti", izjavio je Vijay Kumar Malhotra, iz glavne opozicijske stranke Bharatiya Janata.

Američke kompanije su također ostavile postrani rivalstvo i zajedničkim nastupom odgovorile na rezultate studije: "Zdravlje potrošača nam je na prvom mjestu", poručuju Cola i Pepsi.

"Pića koja se prodaju u Indiji kvalitetom odgovaraju međunarodnim normama". - tvrde proizvođači.

Kada je prethodno izvješće objavljeno prije tri godine, Coca Cola je doživjela pravi potres na potkontinentu; škole su zabranile prodaju njenih proizvoda, dok je prodaja pića pala za 11 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara