Čović: Međunarodni natječaj za koridor Vc jedino rješnje

PREDSJEDATELJ bosanskohercegovačkog predsjedništva Dragan Čović ponovo se zauzeo za raspisivanje međunarodnog natječaja za izgradnju koridora Vc kroz BiH kao jedino rješenje jer je odobravanje prikupljanja inicijalnih novčanih sredstava bosanskomalezijskoj tvrtki Bosmalu i ponuda hrvatske vlade pokrenula lavinu zanimanja tvrtki iz Austrije, Italije i Turske.

"Ponuda puno tvrtki i država je dobra stvar i sada sam uvjeren da ćemo na međunarodnom natječaju, što osobno dulje vremena zagovaram, dobiti najkvalitetnije rješenje", izjavio je Čović kako u subotu prenose lokalni mediji u Mostaru.

Pojasnio je kako je veliko zanimanje za izgradnju prometnoga koridora kroz BiH izrazila Hypo grupa, Alpina Strabag iz Austrije te još nekoliko tvrtki i konzorcija iz Italije i Turske.

Čović je odbacio mogućnost da se pri gradnji koridora osigura ekskluzivitet pojedinim ponudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ekskluziviteta tu nema niti ga smije biti jer je to preznačajan i prevrijedan projekt za Bosnu i Hercegovinu. Vrijednost radova procjenjuje se iznad 3 milijarde eura i jasno je da se nitko ni po kojoj logici neće preferirati kao jedini i dati mu monopol. Da bi dobili što kvalitetniju ponudu, pa ma tko to u konačnici bio, za mene je vrlo bitno raspisati prema međunarodnim standardima jasan natječaj. To će u konačnici biti i jamstvo da taj autoput završimo na vrijeme i s planiranim financijskim sredstvima", rekao je Čović.

Hrvatski član državnog predsjedništva zanijekao je da je bošnjački kolega Sulejman Tihić na sjednici u četvrtak nastojao minirati potpisivanje Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o pokretanju postupka za izmjenu dijela Sporazuma o luci Ploče i slobodnom prolazu kroz Neum tražeći u posljednji trenutak izmjene.

"Ja ću već od ponedjeljka nastojati uvezati obje strane. Mora se žurno doći do protokola jer je on preduvjet da Republika Hrvatska stavi u parlamentarnu proceduru ratificiranje Sporazuma i aneksa", rekao je Čović naglasivši da će postizanje sporazuma biti za dulje vrijeme izgubljeno ukoliko ne dođe do napretka u međusobnim stajalištima dviju strana.

(Hina) zk sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara