Čović očekuje pozitivne ocjene za BiH u izvješću Europske komisije

Čović očekuje pozitivne ocjene za BiH u izvješću Europske komisije
Foto: EPA

ZAMJENIK predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, i voditelj izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, izrazili su u utorak očekivanje kako će Europska komisija u izvješću o napretku i mišljenju o kandidacijskom statusu te zemlje navesti ostvareni napredak, ali i očekivanja da se uspostavi vlast skoro osam mjeseci od provedenih izbora.

Izvješće će biti objavljeno sutra

Kako je priopćeno iz Čovićeva ureda, sugovornici su razmijenili stajališta o Izvješću Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine koje će sutra biti i službeno objavljeno. Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u srijedu će, na izvanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, predstaviti ovogodišnji Paket proširenja Europske unije.

Čović i Wigemark su izrazili očekivanja kako će u Mišljenju Europske komisije o kandidacijskom statusu BiH 'biti naznačeno kako je  Bosna i Hercegovina učinila potrebni napredak u procesu europskih integracija'.
Pri tome su se složili kako će do tada BiH dobiti stabilnu demokratsku vlast, koja je izabrana na proteklim izborima od strane tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

U razgovoru je Čović istaknuo kako hrvatski predstavnici traže žurnu uspostavu vlasti na razini državnog Vijeća ministara BiH kako bi se omogućio napredak prema euroatlantskim integracijama. Hrvatski čelnik je pri tome naglasio da su izmjene Izbornog zakona međutim uvjet za sklapanje koalicijskih dogovora na razini entiteta Federacije BiH.

Uspostava vlasti na razini BiH kasni zbog prijepora između bošnjačke i srpske strane. SNSD Milorada Dodika protivi se približavanju zemlje NATO savezu, dok SDA Bakira Izetbegovića na tome inzistira kao prethodnom uvjetu za ustroj Vijeća ministara BiH. Izbori u BiH održani su početkom listopada, no novi saziv Vijeća ministara BiH i Vlade federacije BiH još uvijek nije ustrojen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara