Čović odbio osuditi četnički skup u Višegradu

Čović odbio osuditi četnički skup u Višegradu
Foto: Klix.ba

VIŠE stotina pripadnika četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se prošle nedjelje u Višegradu kako bi odalo počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana Bošnjaka i Hrvata.

U odorama koje asociraju na one što su ih četnici nosili tijekom Drugog svjetskog rata te uz njihovo znakovlje i ratne zastave, oko 200 okupljenih postrojilo se u središtu Višegrada.

Prema procjenama koje je izradio Vladimir Žerjavić, ugledni hrvatski stručnjak za demografiju, u zločinima koje su počinile postrojbe pod Mihailovićevim zapovjedništvom ubijeno je najmanje 15 tisuća Hrvata i 29 tisuća Bošnjaka, tadašnjih muslimana.

Posebice teški zločini počinjeni su upravo na području istočne Bosne, gdje se proteklih godina okupljaju Mihailovićevi štovatelji.

Čović glasao protiv

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Zlatko Miletić predložio je stoga da se na dnevni red sjednice uvrsti točka javne osude skupa u Višegradu. 

Za ovaj prijedlog glasalo je šest zastupnika iz SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a dok su protiv bili zastupnici iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a, javlja Klix.ba.

Zastupnici koji su bili protiv, a dolaze iz stranaka SNSD, HDZ i SDS su Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak. 

Tužiteljstvo BiH otvorilo predmet

Tužiteljstvo BiH je temeljem medijskih napisa i dostavljenih prijava otvorilo predmet koji se odnosi na događaje u Višegradu prošle nedjelje. 

"Prijave se odnose na kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužiteljstva BiH, a nadležni tužitelj će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti", priopćili su iz tužiteljstva, javlja Klix.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara