Čović tvrdi da se u BiH ne može formirati vlast, SAD ga napao

Čović tvrdi da se u BiH ne može formirati vlast, SAD ga napao
Foto: EPA

NEODGOVORNOM i nepoštenom okvalificiralo je u srijedu veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini konstataciju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za formiranje vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih 7. listopada sve dok se ne provedu izmjene Izbornog zakona.

"Iako je nužno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema građanima BiH, uključujući i Hrvate u BiH", navodi veleposlanstvo SAD-a.

Američko veleposlanstvo jako kritično prema Čoviću

U službenoj reakciji američko veleposlanstvo poziva na dijalog.

"Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve", službeno je reagiranje veleposlanstva SAD.

Ovakvo stajalište američke diplomacije slijedilo je pošto je u utorak u Mostaru predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS), neformalne udruge koja okuplja neke od političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, zaključilo da nije moguće uspostaviti novu vlast u BiH sve dok se ne postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH iz 2016. godine.

To je zapravo odgovor članova vodstva HNS-a na konačne izborne rezultate koji su pokazali kako je Čović u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH poražen od Željka Komšića razlikom od oko 70 tisuća glasova dok je HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima dobio većinsku potporu u svim dijelovima BiH u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Čović tvrdi da se ne može formirati vlast

"Mi nemamo pretpostavku za uspostavu vlasti. S te strane vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman", izjavio je Čović interpretirajući stajališta članova vodstva HNS-a.

Iz američkog veleposlanstva podsjetili su da je u proteklih godinu dana međunarodna zajednica pokušala pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu, no zbog nedostatka političke volje za kompromisom dogovor je izostao.

"I dalje ostaje ključno da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja sukladno europskim i demokratskim normama koje jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda", komentar je veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara