Čović za javni natječaj, "Bosmal" prikuplja novac

PRESJEDATELJ predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ponovo se snažno zauzeo da se posao izgradnje dionice cestovnog koridora V c kroz tu zemlju dodijeli javnim natječajem a ne neposrednom pogodbom s nekom privatnom tvrtkom.

U izjavi, što su je u ponedjeljak objavile sarajevske "Jutarnje novine", Čović je kazao kako, bez obzira na činjenicu da je Vijeće ministara BiH posao izgradnje auto-ceste prema Pločama nakanilo povjeriti tvrki "Bosmal", raspisivanje tendera ostaje jedinim pravim pristupom.

"Time bismo izbjegli bilo kakve špekulacije ali i izbjegli mogućnost da za dvije ili tri godine zažalimo", kazao je Čović.

On je podsjetio da su bosanskohercegovačke vlasti i ranije potpisivale ugovore o gradnji autoceste, najprije s "Bechtelom" pa zatim s francuskim "Bouyguesom" - u drugom slučaju postavljen je i kamen temeljac - pa ipak od cijelog projekta nije bilo ništa.

"Pravo rješenje je raspisati međunarodni tender i vidjeti tko je iz svijeta uopće zainteresiran za ovakve poslove. S druge strane, BiH se mora zaštititi od toga da netko ne uđe u posao pa da nakon dva ili tri kilometra prepozna da taj posao ne može nositi na svojim leđima. To bi onda bila najgora moguća poruka za sadašnju vlast", drži Čović.

Istakanuo je da će do kraja odlučno zagovarati raspisivanje javnog natječaja.

Bez obzira na stajališta šefa bosanskoherceovačke države, "Bosmal" nastupa kao da je sve već gotovo, a pregovori o gradnji auto-ceste Budimpešta-Ploče zaključeni.

Otkako je dobila pozitivan odgovor Vijeća ministara BiH na pismo kojim je iskazana namjera gradnje autoceste, ova je tvrtka počela snažnu propagandnu kampanju čiji je cilj uvjeriti javnost kako gradnja samo što nije počela te će "Bosmal", kroz taj projekt, preporoditi cijelu zemlju zapošljavajući na tisuće sadašnjih nezaposlenih radnika i angažirajući cjelokupnu grđevinsku operativu iz BiH.

Uz plaćene oglase u novinama i elekronskim medijima, "Bosmal" je financirao i tiskanje jumbo plakata koji su se krajem prošlog tjedna pojavili po cijeloj BiH. Uz fotografiju neke auto-ceste na plakatima stoji poruka "To je naš put - autoput 5 C - Bosmal".

List "Dnevni avaz", koji snažno podupire "Bosmal", u ponedjeljak je prenio izjavu Edina Šabanovića, jednog od čelnika ove tvrtke koji je ustvrdio kako pregovori o prikupljanju novaca za izradu projektne dokumentacije teku dobro.

Šabanović se trenuačno nalazi u Maleziji gdje s tamošnjim bankarima navodno pregovara o prikupljanju prvih 350 milijuna eura kojim će se financirati studija izvedivosti te rješavanje imovinsko-pravnih pitanja.

"Ne vraćam se dok ne osiguram barem 350 milijuna eura ili čim osiguram jednu milijardu eura, dakle minimum ili maksimum", kazat će, pomalo nejasno, Edin Šabanović poručivši usput kako se "svijet u Bosni mora navikavati na to da se novac zarađuje radom a ne pričom".

Sjenku na gotovo idilične odnose "Bosmala" i izvršne vlasti u BiH bacila je, međutim, čudna prepiska između starijeg brata Šabanovića - Nijaza - i čelnika Vlade Federacije BiH.

Nervozu u "Bosmalu", bez jasnog razloga, izazvala je vijest kako federalna vlada nstavlja s pripremama za gradnju nove dionice autoceste između Sarajeva i Zenice u dužini od 8,5 kilometara.

Vlada je najavila raspisivanje tendera za izvedbu ovog projekta koji bi se financirao iz proračuna i dobiti "BH telekoma".

Nijaz Šabanović osporio je pravo federalnoj vladi da se bavi gradnjom ceste na trasi budućeg koridora V c uz tvrdnju kako je to stvar koja se rješava između Vijeća ministara BiH i "Bosmala".

Mlađani je poduzetnik također nadobudno poručio federalnom premijeru kako novac, ako ga već ima, treba dati umirovljenicima ili vatrogascima umjesto da ga baca na gradnju ceste.

Hadžipašić je suzdržano odgovorio Šabanoviću poručivši mu kako će federalna vlada ubuduće sa zanimanjem motriti izvršava li "Bosmal" svoje obveze prema državi.

Šamar Nijazu Šabanoviću ubrzo je, međutim, stigao iz Vijeća ministara čiji je predsjedatelj Adnan Terzić poručio direktoru "Bosmala" da mu ništa ne daje pravo na ovakvu komunikaciju s vlastima.

Nakon ovoga iz "Bosmala" nije bilo reagiranja a direktoru tvrtke vjerojatno je savjetovano da šuti i koncentrira se na posao umjesto na komentiranje onoga što rade drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara