Čovjek koji je vikao da je Tuđman zločinac ispričao svoju stranu priče

Čovjek koji je vikao da je Tuđman zločinac ispričao svoju stranu priče
Screenshot: N1

SPLITSKI ratni veteran Zoran Erceg prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđman u Zagrebu u ponedjeljak vikao je parole protiv prvog hrvatskog predsjednika zbog čega je fizički napadnut, a potom i uhićen.

Za N1 televiziju ispričao je što se dogodilo nakon što ga je policija odvela jer je vikao protiv Tuđmana.

"Ja sam noćas bio ostavljen od policije i ne znam točno koji je moj status sada. Policija me čuvala u bolnici kada sam sa suda odveden na Rebro, onda su se bez ikakvog pojašnjenja povukli. Ostaje mi za vidjeti kako će ovo teći. 

Ja naprosto kao ratni veteran nisam mogao dozvoliti da se osobi koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu podiže spomenik, da se na takav način glorificira lik i djelo, političko nasljeđe Tuđmana, a iza njega je puno nesreće, mrtvih, jako puno zločina koje je on direktno ili indirektno poticao. Imamo premalo vremena da mogu nabrojati sve zločine koji su se dogodili zbog njegovog političkog djelovanja. Imao sam potrebu zbog svojih suboraca, poginulih vojnika, da dođem na taj događaj i da kažem da je Franjo Tuđman naprosto ratni zločinac. To treba reći, mladi to trebaju znati", kaže Erceg.

Kaže da mu nije jasno zašto su ga uhitili

Kaže da mu nije jasno zašto je uhićen.

"Ja sam smatrao, da ne samo kao ratni veteran, nego prije svega kao građanin Hrvatske imam pravo da iskazati svoj stav prema bilo kojoj političkoj opciji pa tako i prema nekadašnjem predsjedniku RH. Ja ne znam koga sam ja uvrijedio, ispred mene je bio spomenik. Jesam li ja, kako me policija optužuje, remetio javni red i mir? Uopće mi nisu jasni razlozi zašto sam uhićen. Naravno da nisam htio izazvati nered. Ne mogu dozvoliti da se takvo događanje dogodi u našem gradu, a da se ne kaže što taj čovjek znači", priča.

Kaže da su ga policajci vukli na "iznimno brutalan način".

"S obzirom da sam dobio nekoliko udaraca u glavu, tjeme, dobio sam ozljedu vrata i glave te završio na hitnoj pomoći na Rebru. Kad su me policajci odvodili s tog mjesta, vukli su me na iznimno brutalan način, meni se zacrnilo pred očima, izgubio sam svijest. Još jednom sam pao na pod prije ulaska u vozilo prve pomoći", kaže Erceg.

"Policija me ima pravo zadržati 24 sata unutar čega me mora dovesti na sud, predati sucu, ali to se nije dogodilo. Kad me policija dovela na sud ja nisam ni ušao u sudnicu, meni je pozlilo, dva dana nisam ništa jeo.

Zahvaljujem se ljudima u bolnici, stvarno su mi pomogli. Jako mi je bilo ružno vidjeti da nijedan trenutak nisam mogao biti nasamo s doktorom, nego je policajac uvijek bio prisutan te je te iznimno drage ljude požurivao 'dajte završite više da ga vodim'", kaže.

Na Rebru bio cijelu noć

Iz bolnice su ga odveli na policiju pa na sud.

"Ja sam proveo na Rebru cijelo popodne, večer, cijelu noć i onda su me s Rebra odveli u policijsku stanicu. Tamo je bilo jedno kratko ispitivanje nakon čega su me morali odvesti na sud na ne bi probili rok. Ali kako su me opet odveli na Rebro nastavili su čuvati stražu, tretirali  su me kao kriminalca, kao opasnog za društvo. Ja sam čuo u hodniku kad oni pitaju doktora kad će sve biti gotovo, a onda ih u jednom trenutku više nisam čuo. Kad sam bio gotov očekivao sam da će doći policija, ali nisu imali nikakvo zakonsko uporište da me zadrže. Mislim da je zanimljivo reći da su tražili 10 dana zatvora plus novčanu kaznu i godinu dana zabrane prilaska spomeniku Franje Tuđmana. Ne znam odnosi li se to na sve spomenike ili samo jedan", priča.

Kaže da mu nisu dali da koristi telefon.

"Nitko mi nije objasnio moja prava, nisam se mogao nikome javiti ni supruzi, supruga je preko medija vidjela što se dogodilo", priča.

Kaže da policajci nisu uhitili ljude koji su ga udarali

Kaže da ne zna ljude koji su ga napali.

"To su meni bili nepoznati ljudi, oni su pokazali svoje nezadovoljstvo čim su me vidjeli u blizini, verbalno me vrijeđali, no mene takve stvari naprosto ne mogu zaustaviti. Zašto su moji prijatelji poginuli za teritorij koji je Franjo Tuđman već unaprijed predao Slobodanu Miloševiću", priča.

Kaže da policajci nisu uhitili ljude koji su ga udarali.

"Ne. Kako mi je rekla policija, ja sam njima izgledao najopasnije jer sam kao 80-postotni invalid imao štap za hodanje i oni su taj štap protumačili kao posebnu opasnost za razliku od ovih ljudi koji su me udarali. I kad sam bio u policijskim rukama dobivao sam udarce. No policija to nije smatrala remećenjem javnog reda i mira", kaže Erceg.

"Nema te zatvorske novčane kazne, nema te represije s kojom će mene zaustaviti da kažem - Franjo Tuđman je ratni zločinac", dodaje na kraju.

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara