Crkvenac: Danas završavaju stručni razgovori s misijom MMF-a

MINISTAR financija Mato Crkvenac izjavio je da danas završavaju stručni razgovori s članovima Misije MMF-a o mogućem novom stand by aranžmanu Hrvatske i MMF-a, a nakon što svoje o tome kaže i politika, početkom siječnja iduće godine Vlada će odlučiti hoće li pristupiti novom aranžmanu.

Naime, nakon što završe razgovori s MMF-om na stručnoj razini, ostaje na Vladi, Saboru, socijalnim partnerima, vladajućoj koaliciji da kažu žele li ili ne sporazum s MMF-om. Mi smo pretpostavke za to (aranžman) osigurali, kazao je Crkvenac na konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Sporazum Hrvatskoj donosi znatne pogodnosti. Ali sadašnja situacija s obzirom na planirani deficit, devizne rezerve, bilo sporazuma ili ne, osigurava dobru poziciju Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu, istaknuo je.

Misija MMF-a u Hrvatsku je doputovala krajem prošlog tjedna, i u petak započela završne razgovore o novom stand by aranžmanu.

Ministar Crkvenac izjavio je da se sada stručno usklađuju zadnja pitanja, te da većih razlika u pogledu ekonomske politike nema.

No, posebno naglašava da je ekonomska politika za iduću godinu, deficit proračuna i deficit opće države oblikovala Vlada. To je naša ekonomska politika. Naša je odluka da deficit opće države ne smije biti veći od pet posto, jer veći deficit znači relativno povećanje zaduženosti zemlje, kazao je.

Upravo je pitanje deficita bilo jedno od najspornijih pitanja u razgovorima s Misijom MMF-a u listopadu.

Hrvatski sabor krajem prošlog tjedna prihvatio je državni proračun za iduću godinu čiji su rashodi u visini 87,6 milijardi kuna, a Crkvenac kao njegove strukturne inovacije ističe smanjenje deficita opće države na 5 posto. Od toga se 2,5 posto odnosi na investicijske radove, dok je deficit središnje države 2,2 posto.

Značajke su proračuna i davanje posebnog mjesta znanosti i obrazovanju, orijentacija na provedbu reformi čija se provedba dovodi u vezu s utroškom proračunskih sredstava. Proračun podržava investicijske aktivnosti, socijalno je izdržljiv, štedljiv, kaže Crkvenac.

Kao glavne značajke fiskalne i financijske politike u posljednje tri godine, ističe stalni gospodarski rast, visoku makroekonomsku stabilnost uz nisku inflaciju, sve bolji rejting na međunarodnom financijskom tržištu, dobru likvidnost, smanjenje kamatnih stopa. Sve to doprinijelo je i rastu investicija i one u ovoj godini rastu za 12 posto, istaknuo je Crkvenac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara