Crna Gora Ustavom propisuje crnogorski kao službeni jezik

USTAVNI odbor Crne Gore je, bez nazočnosti predstavnika oporbe, usvojio novi prijedlog za budući Ustav kojim se određuje da će službeni jezik Crne Gore biti crnogorski.

U ranijim prijedlozima se spominjala mogućnost da se kao službeni jezik ravnopravno koriste crnogorski i srpski, ali je taj stav odbačen na inzistiranje Socijaldemokratske partije koja predstavlja dio suverenističke koalicije koja je prošle godine izborila nezavisnost Crne Gore.

Prijedlog, s druge strane, navodi da su u Crnoj Gori kao pismo ravnopravni latinica i ćirilica. Srpski jezik se u prijedlogu Ustava ne spominje, osim posredno, u odredbi koja navodi da se jezici i pisma nacionalnih manjina mogu koristiti u općinama kojima one čine značajan udio stanovništva.

Prijedlog novog Ustava također priječi stupanje Crne Gore u savez s drugom državom kojom gubi nezavisnost i međunarodnopravni subjektivitet.

Budući Ustav će se moći mijenjati samo dvotrećinskom većinom zastupnika Skupštine, a "osnovne odredbe", odnosno odredbe koje se tiču biračkog prava i načina promjene Ustava, mora odobriti dvije trećine svih građana na referendumu.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara