Crnogorski mitropolit pozvao armiju ruskih Kozaka da mu čuvaju manastir?

"MITROPOLIJA crnogorsko - primorska Srpske pravoslavne crkve uputila je službeni poziv kozacima Armije Velikog Dona, da čuvaju manastir na Cetinju i sve relikvije koje su u njemu pohranjene", javljaju gotovo svi ruski mediji, kao i novinska agencija Interfax. Prema toj informaciji poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije potpisao je ugovor o zaštiti s atamanom armije Velikog Dona Viktorom Petrovičem Vodalackim, inače zastupnikom Putinove stranke Jedinstvene Rusije u Dumi.

"Šaljemo grupu Kozaka"

"Šaljemo grupu od pet do šest Kozaka u Crnu Goru, a to je već dogovoreno. Naime pristali smo na sporazum prema kojem će  naši pripadnici čuvati ruku Svetog Jovana kao i ostale dragocjenosti koje se nalaze u manastiru", potvrdili su iz Armije ruskim medijima u posebnom priopćenju nakon objave vijesti o slanju Kozaka u daleku Crnu Goru. Crnogorska mitropolija još se nije očitovala u cijelom slučaju, te za sada ne žele izlaziti u javnost s podatkom od koga bi Kozaci trebali čuvati manastir.

Mogu doći, ali bez oružja

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović prvo je dnevniku Vijesti iz Podgorice kazao kako nitko neće narušiti sigurnost u Crnoj Gori, dok je danas u javnost puštena poruka kako se moraju poštovati zakoni te da će država reagirati u skladu sa zakonima kada je riječ o oružanim pripadnicima druge države. Uprave crnogorske policije objavila kako još nitko nije poslao i službenu obavijest o dolasku pripadnike Armije Velikog Dona. "Kao strani građani mogu boraviti na teritoriju Crne Gore no bez oružja", poručili su iz Policije.

Odvjetnik kaže da nije istina, Amfilohije i dalje šuti


Odvjetnik mitropolije Crnogorsko-primorske Mlađan Mićović izjavio je danas kako ne postoji sporazum Mitropolije i Velike donske vojske o tome da kozaci čuvaju relikvije u Cetinjskom manastiru. Štoviše, nazvao je to novinarskom konstrukcijom. Amfilohije se još uvijek nije obratio javnosti u vezi ovog slučaja.

Treba podsjetiti kako su Kozaci sudjelovali kao dobrovoljci  četničkim vojnim formacijama, a na području Hrvatske bili su uključeni i u redove Vojske Republike Srpske Krajine, a veći dio Kozaka bio je i u Arkanovim  "Tigrovima" Mnogi upravo u toj činjenici vide i poveznicu sa današnjim slučajem budući da je Mitropolit Amfilohije u manastir na Cetinju devedesetih godina kao "drage goste" dovodio naoružane čuvare Arkanove garde.

Prvo Arkan, pa onda Kozaci

Inače poglavar SPC-a u Crnoj Gori, žestoki je kritičar vlasti u Podgorici još od vremena kada su se odvojili od Beograda, odnosno Srbije. Posebno je bio glasan kada je Crna Gora priznala Kosovo, a crnogorski MUP je za krvave prosvjede u Podgorici izravno optužio poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori za izazivanje krvavih nereda u Podgorici. Naime, ministarstvo je objavilo kako je sve počelo kada je Amfilohije s pozornice uzviknuo: "Sve je u Božjim, a sada u vašim rukama".

M.M.
Foto: vlad.news.ru

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara