Crobexi na Zagrebačkoj burzi jutros blago porasli, promet povećan

Crobexi na Zagrebačkoj burzi jutros blago porasli, promet povećan
Foto: EPA

NA ZAGREBAČKOJ su burzi jutros, uz povećani promet, Crobex indeksi blago porasli nakon što je jučer trgovanje na burzi bilo obustavljeno zbog pada indeksa za više od 10 posto.

Crobex indeks bio je oko 10.30 sati u plusu 0,28 posto, na 1433 boda, dok je Crobex10 porastao 0,33 posto, na 853 boda, čime su se blago odmaknuli od najnižih razina od 2009. godine.

Jučer su, naime, Crobexi u prvim minutama trgovanja potonuli više od 10 posto i skliznuli na najniže razine u 11 godina.

Od početka tjedna Crobexi na gubitku više od 20 posto

Zbog toga je Zagrebačka burza prvo obustavila trgovanje na sat vremena, a kasnije je Hanfa odlučila obustaviti trgovanje do kraja dana.

Ponajviše zbog jučerašnjeg pada, od početka tjedna Crobexi su na gubitku više od 20 posto, pa je s burze izbrisano oko 16 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica.

Jutros je trgovanje na burzi nastavljeno, a redovni promet dionicama iznosio je do 10.30 sati gotovo 19 milijuna kuna. U blok transakcijama ostvareno je još oko 40 milijuna kuna prometa.

Indeks vodećih europskih dionica oko 9.30 sati u plusu 4 posto

Stabilizacija Crobexa zahvaljuje se jutrošnjem rastu cijena dionica na europskim burzama, nakon jučerašnjeg rekordnog pada, jer se ulagači nadaju da će mjere niza središnjih banaka i vlada u svijetu ublažiti udar pandemije koronavirusa na gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u plusu 4 posto, nakon što je jučer potonuo rekordnih 11,5 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 3,50 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 2,60, a pariški CAC 2,95 posto.

Najveći promet dionicom Podravke

Na Zagrebačkoj je burzi jutros najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren dionicom Podravke, 4,6 milijuna kuna, pri čemu joj cijena stagnira na 320 kuna.

S prometom od 2,8 milijuna kuna slijedi dionica HT-a, kojoj je cijena porasla 1 posto, na 149 kuna.

Dionicom Valamar Riviere ostvaren je, pak, promet od 2,7 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 2,4 posto, na 21,10 kuna.

Među većim gubitnicama dionica Plave lagune

Promet veći od milijun kuna ostvaren je s još tri izdanja. Pritom je cijena povlaštene dionice Adris grupe pala 1,5 posto, na 335 kuna, dok je dionica AD Plastika poskupila 1,9 posto, na 132,50 kuna.

Cijena Turisthotela stagnira, pak, na 2500 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše su, više od 6 posto, porasle cijene dionica Optima telekoma i Arena Hospitality grupe, dok se među većim gubitnicama našla dionica Plave lagune, s padom cijene za više od 11 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara