Čudovišni uragan Michael je sve jači, približava se Floridi

Čudovišni uragan Michael je sve jači, približava se Floridi
Foto: NOAA

FLORIDA se danas priprema na udar uragana Michael koji bi uz moguće jačanje mogao postati "najrazornija oluja posljednjih desetljeća", rekao je danas guverner te američke savezne države.

Uragan koji je jutros prešao u drugu od ukupno pet kategorija puše vjetrovima od 155 km na sat, uz udare koji nadmašuju tu brzinu, i nastavlja jačati, objavio je Državni centar za uragane (NHC) u Miamiju.

Predviđa se da će Michael prijeći u kategoriju 3 kada sutra dotakne tlo u Floridi, uz jake padaline i do 30 cm. Kad stigne na kontinent, trebao bi izgubiti na intenzitetu.

U 12 sati po srednjoeuropskom vremenu Michael se nalazio u Meksičkom zaljevu, 635 km od Panama Cityja na Floridi i kretao se prema sjeveru brzinom od 19 km na sat.

Voda bi se mogla dignuti do 3,65 metara

Vlasti su upozorile na moguće podizanje razine vode, mjestimice do 3,65 metara.

Michael bi mogao postati najrazornija oluja na Floridi posljednjih desetljeća, izjavio je u utorak republikanski guverner Floride Rock Scott.

Scott je proglasio izvanredno stanje u 35 okruga Floride. U pomoć je uključeno oko 1250 vojnika Nacionalne garde, a više od 4 tisuće vojnika je u pripravi, tvitao je Scott.

Državni uredi, škole i sveučilišta zatvoreni su od danas i tako će ostati sve do kraja tjedna. Rastu gužve na benzinskim crpkama, a oni koji su planirali ostati ispraznili su police s vodom i drugim potrepštinama u trgovinama tijekom ponedjeljka.

U susjednoj Alabami Guverner Kay Ivey proglasio je izvanredno stanje u ponedjeljak, zbog očekivanih razornih vjetrova, kiša i nestanka struje.

Energetske kompanije zaustavile su gotovo petinu proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu i evakuirano je osoblje s deset platformi u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara