Prema Europi stiže novi uragan, iz dana u dan je sve jači

Prema Europi stiže novi uragan, iz dana u dan je sve jači
Gif: Severe Weather

NAD Atlantskim oceanom razvio se još jedan uragan. Oluja Leslie jutros je prerasla u uragan prve kategorije, a očekuje se da će još jačati, javlja meteorološki servis Severe Weather Europe.

Satelitske snimke prikazuju kako uragan Leslie jača iz dana u dan, a već se formiralo i veliko oko uragana.

Očekuje se kako će Leslie, koji se formirao nad središnjim Atlantikom, do subote naglo skrenuti prema Azorima. Prema trenutnim prognostičkim modelima, nakon što stigne do Azora krenut će prema zapadnoj Europi krajem sljedećeg tjedna.

Leslie se trenutno vrlo polako kreće u smjeru sjevera-sjeverozapada. Prema Nacionalnom centru za uragane u Miamiju, jaki vjetrovi i kiša koju za sobom nosi uragan već su pogodili jug SAD-a i Bahame. Očekuje se da će se nastaviti kretati prema sjeveru u sljedećih 48 sati, nakon čega će naglo skrenuti prema Azorima.

Uragan će se nastaviti kretati prema Azorima do sredine sljedećeg tjedna, kada se očekuje da će skrenuti sjeveroistočno prema zapadnoj Europi. Azorima tijekom sljedeće srijede i četvrtka prijete jaki vjetrovi i obilne kiše.

Iako se očekuje da će Leslie oslabjeti tijekom sljedećeg tjedna, britanski meteorolozi najavljuju da bi oluja krajem sljedećeg tjedna mogla pogoditi dijelove Velike Britanije i donijeti vjetrove jačine i do 120 kilometara na sat. 

Podsjetimo, prošlog je tjedna Italiju i Grčku pogodio rijetki mediteranski uragan koji je sa sobom donio obilne kiše i poplave. Najteža je situacija bila na grčkim otocima, gdje su poplavljeni gradovi, a u oluji je nestalo troje ljudi. Olujni naleti vjetra izazvali su nestanak struje i rušili stabla diljem zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara