Cure detalji obdukcije tijela Jasmine Dominić. Na puno pitanja nema odgovora

Cure detalji obdukcije tijela Jasmine Dominić. Na puno pitanja nema odgovora
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Index. emeđimurje

PRONALAZAK tijela Jasmine Dominić, 19 godina nakon nestanka, u škrinji obiteljske kuće u međimurskom mjestu Palovcu, slučaj je kakav se ne pamti u Hrvatskoj. 

Obdukcijom koja je obavljena danas utvrđeno je da tijelo definitivno pripada Jasmini Dominić čiji je nestanak službeno prijavljen 16. kolovoza 2005. godine, no nestala je pet godina ranije. 

U Palovcu je, nakon što je završila obdukcija, postavljena osmrtnica nesretne žena. Na njoj piše da je Jasmina preminula u 23. godini života. Pokopat će je sutra u 15 sati na mjesnom groblju u Palovcu. 

Za ubojstvo se sumnjiči Jasminina sestra Smiljana Srnec. Prema još uvijek neslužbenom nalazu obdukcije koja je obavljena danas, uzrok smrti nesretne žene je puknuće lubanje. Smiljana je Jasmini zadala najmanje dva udarca u glavu tupim predmetom. Sada je u pritvoru, a u Palovec je stigla i majka Smiljane i pokojne Jasmine koja živi u Njemačkoj. 

Tijelo je pronađeno u zamrzivaču pod stepenicama u kući u kojoj je živjela šesteročlana obitelj, od kojih je dvoje maloljetnika. Bilo je skvrčeno, s glavom stisnutom u koljenima te prekriveno smrznutom hranom. Tijelo je u zamrzivaču navodno bilo prekriveno crnom vrećom za smeće te potom plahtom i još jednom vrećom za smeće, a na glavi je bila sasušena krv.

No uz to što je riječ o nezapamćenom, stravičnom zločinu, golem interes javnosti izaziva i misterioznost cijelog slučaja u kojem postoji niz neodgovorenih pitanja. 

Gdje, kada i kako je točno ubijena Jasmina i s kojim motivom

Jedno od najvažnijih je ono gdje je i kad Jasmina Dominić ubijena. Jasmina je nestala tijekom kolovoza 2000. godine. Kao mjesto nestanka u evidenciji nestalih osoba, u kojoj se Jasmina Dominić još uvijek nalazi, naveden je Zagreb gdje je Jasmina studirala i radila studentski posao. U rujnu te 2000. godine trebala je napuniti 23 godine, no rođendan nije dočekala. 

Policija je potvrdila da je Jasminin nestanak 16. kolovoza 2005. godine prijavila njezina majka, koja je tada, kao i danas, živjela i radila u Njemačkoj. Otac je umro 2013. godine.

Na novinarsko pitanje kako to da policiji nije bilo sumnjivo to što je nestanak prijavljen sa zakašnjenjem od pet godina, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač odgovorio je da je sumnji bilo, te da je policija u suradnji s Državnim odvjetništvom ranije “poduzela brojne istražne radnje”. 

Još nije poznato vrijeme i mjesto ubojstva kao ni motiv, no susjedi su za Index rekli da sumnjaju na dva motiva - ljubomoru i na koristoljublje vezano uz obiteljsko imanje. Obdukcijom je navodno odbačena još jedna neprovjerena informacija koja se pojavila da je Jasmina Dominić bila trudna u trenutku kada je ubijena. 

Tko je sve znao za ubojstvo i policiju navodio na krivi trag

Kad je pronađeno Jasminino tijelo iz međimurske policije su otkrili i da su 2005. godine, nakon što im je prijavljen nestanak Jasmine, pretražili obiteljsku kuću u kojoj je ubijena. No škrinju policija nije pretražila, a danas to pravdaju time što tada nisu imali informacija "da bi se to moglo dogoditi unutar kuće". Iz policije su kazali i kako su ih neki članovi obitelji "dosta odvlačili na drugu stranu".

Pričali su im, objasnili su, "da je otišla na brod, u inozemstvo te da su s njom u kontaktu”. Drugo važno pitanje je tko je to sve znao za ubojstvo i policiju navodio na krivi trag te je li bio propusta u istrazi. Policija bi svakako trebala dodatno pojasniti koji su ih članovi obitelji i kako 2005. godine uspjeli zavarati da je Jasmina još uvijek živa i da je otputovala.

Je li Smiljana priznala ubojstvo sestre i hoće li se to moći koristiti na sudu

Nakon što je u subotu u zamrzivaču u obiteljskoj kući dio ukućana pronašao zaleđeno tijelo ženske osobe, sumnja istražitelja brzo je pala na 45-godišnju Smiljanu Srnec, Jasmininu sestru. Ona je uhićena odmah istoga dana, zbog osnovane sumnje da je usmrtila svoju sestru. Pojavila se informacija da se na ispitivanju slomila i sve priznala policiji, no dobro obaviješten izvor za Index je rekao da je to bilo izvan službenog ispitivanja Smiljane Srnec u svojstvu osumnjičenice što bi značilo da se to priznanje ne može koristiti na sudu.

U međuvremenu je Smiljana promijenila i odvjetnika. Njeno zastupanje preuzeo je odvjetnik Krešimir Golubić, nakon što je DORH tražio izuzeće njezinog dotadašnjeg odvjetnika Davorina Zlatareka s obrazloženjem da je ranije bio na dužnosti Općinskog državnog odvjetnika pa postoji mogućnost da je u tom periodu sudjelovao u nekim radnjama povezanim s ovim slučajem.

Smiljana Srnec tek treba biti ispitana kao okrivljenica, a iako je to ispitivanje trebalo biti danas, odgođeno je za sutra ujutro. Trebalo bi biti obavljeno do 10 sati kada istječe rok do kojega policija smije u pritvoru držati ženu za koju sumnjaju da je ubojica. Ponovimo, današnja obdukcija prema dostupnim, ali još uvijek neslužbenim informacijama potvrdila je da je Jasmina umrla nasilnom smrću i to tako što joj je pukla lubanja nakon što je u glavu udarana nepoznatim predmetom.

Kako je nađeno Jasminino tijelo i je li točno da nađeno u renovaciji u kojoj je sudjelovala i Smiljana

Prvotno se pojavila informacija da je HEP obitelji isključio struju, a da se onda počeo širiti smrad zbog kojeg je otkriveno tijelo. No suprug osumnjičene Smiljane to je nazvao lažima te je rekao da je leš otkriven tijekom renoviranja kuće u kojem je sudjelovala i sama Smiljana. U prilog tome da priča o isključivanju struje doista nije točna, govori i to što je obdukcija obavljena tek danas jer se prema neslužbenim informacijama čekalo da se tijelo prirodnim putem odledi, a da je dopremljeno u škrinji u kojoj je i bilo. Da ta škrinja nije radila, obdukcija bi vjerojatno bila obavljena ranije. 

Ako je točno da je tijelo nađeno tijekom renovacije u kojoj je sudjelovala i Smiljana, nije jasno kako je tijelo uopće nađeno.

Kako ukućani nisu otkrili tijelo ako su godinama spremali hranu u istu škrinju

Pojavila se i informacija da su u istu škrinju u kojoj je pronađeno Jasminino tijelo ukućani godinama spremali hranu, što baca dodatnu sumnju na cijeli slučaj.

Samo se po sebi nameće pitanje kako je moguće da ukućani, ako su doista godinama spremali u istu škrinju, nisu vidjeli tijelo nesretne žene?

Zašto je na poligrafskim testiranjima Smiljana Srnec dvaput proglašena nepodesnom, odnosno neprikladnom za testiranje

Osim već spomenutih nelogičnosti, kolala je i informacija da je Smiljana prošla policijski poligraf.

No kako je doznao Index, onda nikada nije prošla poligrafsko testiranje kojem je dvaput bila podvrgnuta, nego je oba puta proglašena nepodesnom, odnosno neprikladnom za testiranje. Zašto? Ne zna se. 

Je li tijelo premještano

Još uvijek se ne zna i je li tijelo bilo premještano ili je nepunih 19 godina stajalo u istoj škrinji.

Većina ključnih pitanja i dalje je, dakle, neodgovorena. Neke od njih trebao bi dati potpuni nalaz obdukcije, ali i važan razgovor tužitelja sa ženom za koju sumnjaju da je ubojica, a koji bi se napokon trebao dogoditi sutra.

No osumnjičena bi se, nakon što je sve navodno priznala istražiteljima, sada prema nekim informacija mogla braniti šutnjom pa bi ključne informacije mogli dati ukućani od kojih su neki možda godinama sudjelovali u skrivanju stravične tajne. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara