"Cure" povjerljivi izvještaji crnogorske tajne policije

OSNOVNO tužiteljstvo u crnogorskom glavnom gradu Podgorici je, na zahtjev Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), pokrenulo istragu o tome kako su se dva povjerljiva izvještaja ANB-a našla u javnosti.

Dotične izvještaje je iza zatvorenih vrata razmatrao Odbor za bezbjednost Skupštine Crne Gore, a oni su se odnosili na organizirani kriminal i ekstremističke prijetnje Crnoj Gori. Potonji je izvještaj spominjao kako je situacija u Crnoj Gori stabilna, ai da postaje "ekstremističke grupe" sa sjedištima u inozemstvu kao što su vehabije i Pokret za prava Albanaca u Crnoj Gori.

Istragom će se nastojati utvrditi tko je informacije iz izvještaja ANB dao novinarima i time eventualno počinio kazneno djelo odavanja službene tajne za koje je zapriječena zatvorska kazna od dvije do deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosada su u okviru istrage saslušana dva novinara podgoričkog lista "Vijesti" - Nedjeljko Rudović i Vladan Žugić. Prema navodima tog lista, Rudović i Žugić, su odbili reći tko im je izvor, pozivajući se na novinarski kodeks.

Aleksandar Zeković, stručnjak za oblast ljudskih prava, osudio je pokretanje istrag, ocijenivši kako je riječ o izravnom pritisku na medije. Zeković je ocijenio kako je riječ o pritisku na novinarsku profesiju i obesmišljavanju kontrolne dužnosti parlamenta, čiji zastupnici upravo u ime crnogorske javnosti vrše kontrolu rada Agencije.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara