Cvrtila o napadu na Mamića: "To je pokušaj zastrašivanja, a ne atentat"

Cvrtila o napadu na Mamića: "To je pokušaj zastrašivanja, a ne atentat"

Screenshot: HRT

KRIMINALIST Željko Cvrtila sinoć se za HRT osvrnuo na napad na Zdravka Mamića. Na pitanje o tome radi li se o opomeni i zastrašivanju ili pokušaju atentata i promašaju amatera, Cvrtila je kazao kako još nema dovoljno pokazatelja.

>> MAMIĆ OSTAJE U BOLNICI Što sve dosad znamo o napadu?


"Nemamo još posve dovoljnih pokazatelja koji bi mogli dati jasan zaključak, ali dao bih prednost mišljenju da se radi o pokušaju zastrašivanja. Ako su bila dva počinitelja, ako je on već bio izdvojen od grupe ljudi s kojima je došao na to mjesto... Ako se u takvim povoljnim okolnostima za napadače, koji su napravili klasičnu sačekušu i vjerojatno to planirali više dana, nije dogodilo ono najgore, odnosno, Mamić nije smrtno stradao, to znači da bi riječ mogla biti samo o zastrašivanju", ističe Cvrtila.

Na pitanje o tome što bi mogla biti pozadina napada, novac, transferi, obračun navijača ili privatni problemi, Cvrtila je odgovorio kako smatra da se radi o novcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći da bi netko zato što nije pobornik Mamića kao čelnika Dinama zbog toga išao na ovakvu planiranu akciju i jednu sačekušu te upotrijebio vatreno oružje. Znale su raditi šake i imali smo takav napad na njega nedavno, ali da bi se baš išlo s vatrenim oružjem - sumnjam. Mislim da su ovdje motivi puno dublji i često se vežu uz poslovne odnose", kazao je.

"Znali su gdje se kreće i kada će doći"

Usto, Cvrtila je povukao paralelu sa sličnim događajima i sačekušama.

"To je netko tko je očito jako dobro znao kuda se on kreće i kada će tamo doći. Da je to njegova ruta koja je jednom godišnje takva, taj podatak je netko, ili iz Mamićeve blizine, ili tko se dobro informirao dao ljudima koji su izvršili ovo kazneno djelo. Sve slične situacije smo imali i ranije, pa i kod Vinka Žuljevića Klice, napalo ga se nakon mise kad se točno znalo gdje i u koje vrijeme će biti. Osobe su bile dobro informirane, moguće je da iznad izvršitelja postoje i organizatori, i sam naručitelj koji istražnim tijelima često ostaje nevidljiv", rekao je Cvrtila.

Za kraj, Cvrtila se osvrnuo na kritike pravosuđa i institucija.

"Moramo se složiti s time da dosad nismo vidjeli neku učinkovitost institucija, ali ovdje učinkovitost pada na teret druge države jer se tamo događaj dogodio. Ipak, motivi se trebaju tražiti oko Mamića i u Zagrebu", zaključio je Cvrtila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara