"Da je preživjela ustaška politika, Sanader bi bio Berlusconi"

U POVODU dana državnosti Vlada je održala svečanu sjednicu kojoj su nazočili predsjednici republike i Sabora, Stjepan Mesić i Luka Bebić, a nakon toga održano je i svečano postrojavanje na Trgu bana Jelačića. Samu sjednicu obilježila su Mesićeva i Sanaderova  razmišljanja o veličanju Hrvatske u današnjoj Hrvatskoj.

Bozanić: Ne smijemo popustiti lažima iz EU

Malobrojni znaju: Danas se slavi Dan državnosti

Vojni biskup Jezerinac na misi recitirao Thompsona

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je istaknuo da je antifašistička borba imala važnu ulogu za nastanak Hrvatske.  Mesić se osvrnuo i na veličanje ustaštva u Hrvatskoj "koje ne koristi nikome".

"Ima događanja koja ne koriste Hrvatskoj. NDH nije bila niti nezavisna , ni Hrvatska, ni država, ona je bila kvislinška tvorevina koja je provodila zločin", rekao je Mesić istaknuvši da je teških zločina bilo i na antifašističkoj strani, ali da se time ne umanjuje ono što je nastalo antifašističkom borbom.

Sanader: Antifašizam treba razlikovati od komunizma

Sanader je na to odgovorio da se Hrvatska ne smije više baviti sama sobom i politikom koja je poražena, te je istaknuo da antifašizam treba razlikovati od komunizma i njegovih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veličanje ustaštva treba spriječiti, ali ne treba preuveličavati jer većina hrvatskih ljudi podupire antifašizam", rekao je Sanader.

Sanader je rekao i da on ne bi mogao biti premijer hrvatske Vlade da je ostalo po ustaškoj politici jer bi njegov rodni Split bio u Italiji. Na to je Mesić u svom stilu rekao: "Bio bi na mjestu Berlusconija."

Sanaderova zahvala braniteljima i Tuđmanu

Na početku sjednice, prisjećajući se 25. lipnja 1991., Sanader je zahvalio svima koji su hrvatski narod, od osamostaljenja i obrane slobode u Domovinskom ratu do danas, vodili kroz mnoge teškoće i izazove, posebno hrvatskim braniteljima i prvome predsjedniku Franji Tuđmanu.

"Naš posao nije još dovršen, naš naraštaj ima još odgovornosti da potpuno i neupitno osigura Hrvatskoj mjesto u obitelji slobodnoga i demokratskog svijeta, te poduzmemo sve što je potrebno da našim budućim naraštajima ostavimo Hrvatsku kao uljuđenu demokratsku zemlju", rekao je Sanader.

Nakon sjednice Vlade uslijedilo je svečano postrojavanje Oružanih snaga i policije kao glavni dio proslave Dana državnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Tijekom svečanosti vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić u svom je govoru iskazao zadovoljstvo i optimizam zbog skorog pristupa Hrvatske europskoj obitelji.

D.M.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara