Dačić: Da nije bilo srpske vojske, Dalmacija bi danas možda bila talijanska

Dačić: Da nije bilo srpske vojske, Dalmacija bi danas možda bila talijanska
Foto: EPA

SRPSKI ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne želi zaoštravati odnose s Hrvatskom i ocijenio da dvije zemlje moraju naći zajednički interes.

"S Hrvatima se ne moramo voljeti, ali moramo naći zajednički interes, a taj interes nije da na isti način uzvraćamo Hrvatima kada dođu u Srbiju", rekao je Dačić aludirajući na incident u kojem su u Splitu napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.

"Ponosan sam što toga u Srbiji nema", naglasio je Dačić u razgovoru s novinarima nakon današnjeg posjeta spomen-sobi Kosmetske žrtve.

On je ocijenio kako "nešto nije u redu" ako je, kako je ustvrdio, 1918. na Rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Talijana, a danas s Rive bacaju srpske vaterpoliste u more.

"Nešto tu nije normalno"

"Nešto tu nije normalno. Istovremeno osuđuju talijanske političare koji govore da je Dalmacija talijanska, a da nije bilo srpske vojske, Dalmacija bi možda danas bila talijanska", ustvrdio je Dačić.

Odnos Srba i Hrvata 100 godina nakon tog događaja srpski šef diplomacije nazvao je "tragičnim".

Dačić je rekao i kako ne zna za navodni dogovor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se u razgovorima dužnosnika dvije zemlje ne pominju riječi poput "masakr" ili "etničko čišćenje".

"Ne znam je li bilo nekih dogovora", rekao je Dačić.

Bivši savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović za unutarnju politiku Mate Radeljić ustvrdio je kako je ona obećala srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da neće koristiti termine "velikosrpska agresija" na Hrvatsku ili "genocid u Srebrenici", što je Ured predsjednice u subotu zanijekao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara