Dačić opet govorio o Hrvatima i Jasenovcu

Dačić opet govorio o Hrvatima i Jasenovcu
Foto: EPA

KAMPANJA koju Srbija vodi radi čuvanja istine o Jasenovcu te ostalim logorima na tlu bivše Jugoslavije i Europe nije usmjerena ni protiv Hrvatske, ni bilo koje druge zemlje, već protiv onih koji žele pisati drugačiju povijest i opravdati zločine, izjavio je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

On je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Međunarodnog dana holokausta u Beogradu istaknuo kako su dužnosnici Hrvatske te aktivnosti Srbije dočekali negativno, gotovo "na nož".

"Sve ovo što radimo - radimo da bi se izvukle pouke iz povijesti, a ne da se relativiziranjem i rehabilitiranjem zločina stvara temelj za opravdanje zločina", rekao je Dačić.

Kaže da Srbija ne dopušta rehabilitiranje zločina

On je sugerirao kako se ne smije dopustiti da se borba za očuvanje istine o jasenovačkom logoru vodi sa aspekta dokazivanja da su Hrvati veći zločinci od Srba, već se mora osuditi sve, bilo da su Hrvati ili Srbi, zato što su - neljudi, prenijela je agencija Tanjug.

"Nitko od tih ljudi koji su činili zlo ne zaslužuje da se zove ljudskim bićem", rekao je Dačić.

On je naglasio kako Srbija ima moralno pravo tražiti od svih da spriječe reviziju povijesti i zločina nad Srbima, Židovima, Romima te drugim antifašistima, Hrvatima, jer ne dopušta rehabilitiranje zločinaca ni u vlastitoj zemlji.

Kaže da se povijest može ponoviti

Srbijanski šef diplomacije podsjetio je na ocjene da je "Jasenovac bio najniža razina na koju je moglo pasti čovječanstvo" te da "zločini počinjeni u Jasenovcu spadaju u najstrašnije u čitavom čovječanstvu", prenijela je Radio-televizija Srbije.

Trebamo dići glas protiv revizije povijesti, jer ako to ne uradimo, povijest se, nažalost, može ponoviti, upozorio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić otvorio je prije dvije godine u Ujedinjenim narodima izložbu "Jasenovac – pravo na nezaborav", uz ocjenu da ona "nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca" te protiv onih koji žele da se zlodjela "zaborave i izbrišu".

Reagirajući na tu izložbu, MVEP Hrvatske ocijenio je da se izložba u UN-u o stradanju žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u "propagandne svrhe". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara