Dačić prijeti Kosovu: Pregovore Beograda i Prištine vratit ćemo na početak

Dačić prijeti Kosovu: Pregovore Beograda i Prištine vratit ćemo na početak

Foto: FAH 

SRPSKI ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je da se pregovarački proces Beograda i Prištine može vratiti na početak ako prištinske vlasti ne primjene dio briselskog dogovora dviju strana o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.
 
"Odluka takozvane vlade Kosova da ne primijeni dogovor o formiranju ZSO zapravo je odluka Prištine da napusti briselski dijalog", rekao je Ivica Dačić.
 
Srpski šef diplomacije upozorava da se cijeli pregovarački proces Beograda i Prištine i sporazum o normalizaciji odnosa, postignut u Bruxellesu u travnju 2013. uz posredovanje EU-a, sada može "vratiti na ništicu".
 
"Ako bitni dio sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju primijeniti, Beograd sada može razmotriti stavljanje izvan snage svih dosadašnjih dogovora koje smo postigli u Bruxellesu", rekao je Dačić za ruski web portal Sputnjik.
 
Pozvao međunarodnu zajednicu da reagira
 
Šef srpske diplomacije tim je povodom pozvao i međunarodnu zajednicu da reagira.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pozivamo EU i SAD da hitno utječu na Prištinu da samo ispuni svoje obveze preuzete Briselskim sporazumom", rekao je Dačić, ocijenivši kako "postoji najveća opasnost do sada da se pregovarački proces definitivno prekine".
 
"Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, poručio je Dačić.
 
Priština odbacila dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO-a
 
Vlasti u Prištini odbacile su jučer dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO-a, koji je, uz sudjelovanje visokih europskih dužnosnika, postignut na nedavnom sastanku u Bruxellesu.
 
Kosovska vlada u srijedu je zaključila kako "nijedan dužnosnik Prištine nema mandat donositi odluke izvan ustavnog okvira".
 
Beograd i Priština su u travnju 2013. u Bruxellesu, uz posredovanje EU-a i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, čija je jedna obostrano prihvaćena stavka i formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara