"Dalaj-lama je vrag s ljudskim licem i srcem zvijeri"

"DALAJ-LAMA je vuk u svećeničkoj odori, vrag s ljudskim licem i sa srcem zvijeri", kazao je za Tibet Daily regionalni tajnik Komunističke stranke Zhang Qingli dodajući kako je u tijeku borba na život i smrt s Dalaj-laminom klikom.

Državni mediji u Kini u isto su vrijeme javili kako se policiji masovno predavaju pristalice Dalaj-lame, te spominju brojku od stotinjak ljudi u okolici tibetanskog glavnog grada Lhase, koji su odustali od borbe, nakon demonstracija u petak koje su se pretvorile u krvoproliće.

Podsjetimo, kineski premijer Wen Jibao optužio je Dalaj-lamu za organiziranje nereda u Lhasi, budući je "Dalaj-lamina klika" organizirala, isplanirala i isprovocirala incidente. Krajnji cilj tibetanskog incidenta je sabotiranje pekinške Olimpijade u svrhu ostvarenja nezavisnosti Tibeta, smatra službeni Peking.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge pak strane, Dalaj - lama izjavio je kako će se potpuno povući ako nasilje na Tibetu izmakne kontroli,  te je odbacio optužbe Pekinga da je odgovoran za nasilje u toj planinskoj zemlji kojom upravlja NR Kina.

Nakon krvoprolića u Lhasi, gdje je poginulo najmanje desetak demonstranata prema kineskim izvorima, a oko osamdeset prema stranim izvještajima, SAD je pozvao Kinu na pregovore s Dalaj-lamom kako bi se nasilje zaustavilo. Prema današnjim komentarima "jastreba" Komunističke partije Zhang Qinglia, od dijaloga čini se nema ništa.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara