Dale Lapthorne: Nije dobro da policija nagađa kako nije bilo nasilja

Dale Lapthorne: Nije dobro da policija nagađa kako nije bilo nasilja

INFORMACIJA objavljena na Indexu još u subotu danas je i službeno potvrđena od strane dubrovačke policije na konferenciji za novinare.

Konferencija za novinare na kojoj se nije smjelo postaviti pitanje

Zanimljivo je kako je današnja konferencija kasnila sat vremena, a nakon što su dubrovački novinari napokon dočekali glasnogovornika dubrovačke policije Ivana Kukriku podijeljeno im je priopćenje koje je potpisao šef dubrovačke policije. Neuobičajeno za konferencije za novinare, nisu bila dozvoljena i novinarska pitanja, a u tom priopćenju objašnjava se kako su nalazi obdukcije proslijeđeni istražnom sucu te da on jedini može govoriti o tome. 

"U dosadašnjem tijeku kriminalističke obrade policija je ustvrdila kako ne postoje dokazi kako je bilo nasilja nad pronađenim lešom Britt Lapthorne", stajalo je u priopćenju kojeg je pročitao Kukrika.

Nema tragova nasilja

Podsjetimo, prije dva dana objavili smo kako na lešu zaista nedostaju šaka, stopalo, dio nadlaktice, natkoljenice i čeljusti, kako su pisali neki mediji, no prema našim informacijama radilo se o posljedicama raspadanja tijela u moru, a ne o nasilno otrgnutim dijelovima tijela.

Tada nam je naš izvor blizak istrazi potvrdio kako na tijelu za sada nisu pronađeni tragovi nasilja, a danas je ta informacija od strane dubrovačke policije i službeno potvrđena. U ostalim medijima stajalo je kako nalazi govore o nasilnoj smrti.

Truplo nema pluća

No, kao i toliko puta do sada izjava dubrovačke policije, ukoliko je ne demantiraju u sljedećih par dana što ne bi bio prvi slučaj, pobuđuje niz sumnja. Naime, istražni sudac Đorđe Benussi rekao je za Index da je obducent Igor Borić u svom nalazu napisao da se radi o "smrti nepoznatog uzroka zbog težih truležnih promjena" na tijelu. 

Pa tako zapravo ostaje otvoreno niz pitanja, poput onog kako je moguće da je dubrovačka policija izašla danas s tom informacijom, ako je obdukcijski nalaz potvrdio kako je nemoguće utvrditi stvaran uzrok smrti. Na to pitanje, pokušao je za Index odgovoriti sudac Benussi.

"Lubanja je bez vidljivih traumatskih promjena, dakle nije bilo ozljeda na glavi, to je vrlo bitno", kaže Benussi, dodajući da je to jedan od najčešćih znakova za nasilnu smrt. Na pitanje jesu li isključili utapanje kao uzrok smrti, Benussi kaže da to nije bilo moguće ustanoviti jer truplo "nema pluća", opet zbog truleži.

Dodao je i da je DNK analiza zaista potvrdila da se radi o Australki Lapthorne, međutim, da je istražiteljima bilo teško ocijeniti o kome se radilo i koja je duljina trupla, pošto su joj nedostajali donji ekstremiteti.

Nalazi bez zaključka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je objavljeno priopćenje policije, otac preminule Britt, Dale Lapthorne održao je kratku konferenciju za novinare na kojoj je još jednom izrazio nezadovoljstvo rezultatima obdukcije koja je provedena u Hrvatskoj. Naime, Dale smatra kako nalaz obdukcije ne dovodi do nikakvog zaključka, te da od njega nema nikakve koristi. Ono što se pitaju već danima svi novinari koji prate slučaj Lapthorne, danas se javno upitao i otac preminule djevojke.

"U policijskoj izjavi stoji kako na tijelu nema tragova nasilja, no oni isto tako navode kako je tijelo u lošem stanju. Prema tome, izjava kako nema tragova fizičkog nasilja je tek je djelomično točna", kazao je otac Dale, dodajući kako u slučaju njegove kćeri nije dobro nagađati da nije bilo nasilja jer se zbog izuzetno lošeg stanja tijela ne može dokazati ni suprotno.

Dale Lapthorne najavio je još jednom pred dubrovačkim novinarima, kako će mrtvozornik u Victoriji obaviti, kako kaže,  prvoklasnu pretragu odnosno obdukciju tijela. "Nakon toga mogli bi dobiti konkretne odgovore što se dogodilo, a ne što se moglo dogoditi", rekao je na kraju Dale.

Britt Lapthorne i misteriozni muškarac izgledali "kao najsretniji par na svijetu"

Među 340 svjedoka koje je dosad policija ispitala vezano za nestanak, odnosno smrt mlade australske avanturistice, našla se i jedna svjedokinja koja je ispričala kako su večer kada je nestala, Britt Lapthorne i jedan muškarac koji je govorio engleskim jezikom pili i zabavljali se u dubrovačkom klubu Fuego i pritom izgledali "kao najsretniji par na svijetu".

Osim toga, ništa novo se ne doznaje o istrazi, a Australija s nestrpljenjem čeka potpune, službene rezultate obdukcije koji bi se trebali doznati danas. Oni bi konačno trebali dati odgovor na pitanje o uzroku smrti. Njen leš pronađen je 10. listopada u prilično raspadnutom stanju, s tim da su joj čak nedostajali dijelovi tijela.

I dok se od izvora bliskih istrazi dosad moglo čuti da se raspadnutost objašnjava razornim djelovanjem valova, morske vode i udaraca o stijene na truplo, roditelji Britt Lapthorne uvjereni su kako je njihova kćer žrtva "gnusnog zločina najgore vrste".

"Zaista nestrpljivo čekam rezultate obdukcije", kazao je Brittin otac Dale Lapthorne. "Samo želim logično, razumno objašnjenje", dodao je u izjavi za australski Chanell 9. Kazao je i da u ovom trenutku prihvaća da je leš zaista Britt i da će je kao takvu prebaciti kući u Australiju.

 Australski forenzičari nedostatak dijelova tijela kod Britt objašnjavaju utjecajem mora

Tamara Sztynda, australska forenzičarka koja je ujedno i šef sudske biologije na "University of Technology" u Sydneyu, u razgovoru za australske medije rekla je kako je sasvim moguće da ljudsko tijelo nakon 18 dana u moru doživi drastične promjene i raspadanje kakav je viđen kod tijela Britt Lapthorne u Dubrovniku.

"To je sasvim moguće jer proces razgradnje počinje odmah, a prvi vidljivi znakovi raspadanja vidljivi su nakon svega 48 sati", kaže dr. Sztynda navodeći utjecaje organizama u vodi kao i samog mora dodajući kako rad bakterija u toplom moru može u vrlo kratkom vremenu dovesti tijelo do stanja neprepoznatljivosti.

Dr. Sztynda  je navela kako ne može konkretno govoriti o slučaju Britt Lapthorne, jer tijelo nije ni vidjela, a nisu joj poznate okolnosti koje su dovele do toga da se tijelo našlo u moru.

"Kada sam čula da nedostaju dijelovi tijela, povezala sam to s procesom razgradnje tijela u morskoj vodi. Vjerojatno se nedostatak dijelova tijela može upravo objasniti ubrzanim propadanjem u moru.", kaže Dr. Sztynda.

I.Ć./A.B.
Foto: Facebook

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara