Daleki rođak marihuane mogao bi zamijeniti Prozak

Daleki rođak marihuane mogao bi zamijeniti Prozak
UMJETNO proizvedene tvari slične marihuani ubrzo bi mogle postati novi lijek za liječenje depresije, tvrde američki znanstvenici.  

Studija znanstvenika s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Kalifornija u Irvineu pokazala je na koji način sustav anandamida u tijelu nadzire tjeskobu i depresiju. Riječ je o mreži prirodnih tvari koje utječu na osjet bola, raspoloženje i ostale psihičke funkcije.

Marihuana smanjuje tjeskobu djelujući na isti tjelesni sustav, ali laboratorijski pokusi na štakorima pokazuju da oni ne pate od štetnih nuspojava THC-a, aktivnog sastojka marihuane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon stvaranja i ispitivanja raznih kemijskih tvari, profesorica farmakologije Daniele Piomelli i njezini kolege otkrili su dvije tvari, URB532 i URB597, koje su uklanjale tjeskobu i djelovale bolje od THC-a.

URB532 i URB597 sprječavaju djelovanje enzima koji razgrađuje prirodni anandamid, čime se ostavlja više neurotransmitera za smanjivanje tjeskobe i depresije. Na sličan način prozak djeluje na serotonin, drugi prirodni antidepresivni neurotransmiter. Svojim blažim pristupom, URB532 i URB597 satima održavaju visoke razine anandamida u mozgu bez vidljivih štetnih nuspojava.

´Iako rezultati istraživanja mnogo obećavaju, bit će potrebne duge godine skupoga istraživanja prije izrade lijekova, ako se oni uopće i pojave, jer mnogi lijekovi zbog znanstvenih ili komercijalnih razloga nikad ne budu izrađeni´, smatra Daniele Piomelli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara