VIDEO Dan nakon trijumfa na izborima, vodstvo AfD-a posvađalo se na presici pred novinarima

VIDEO Dan nakon trijumfa na izborima, vodstvo AfD-a posvađalo se na presici pred novinarima

Screenshot: YouTube

ULAZAK desno-ekstremističke Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestag početak je nove epohe njemačke politike, u kojoj se mogu očekivati raznoliki dramatični obrati. Da AfD nije poput ostalih stranaka pokazalo se jutros kada se vodstvo još jednom posvađalo pred medijima.

Supredsjednica stranke Frauke Petry jutros je neočekivano na zajedničkoj konferenciji za medije objavila kako neće biti dio AfD-ova kluba u Bundestagu i to “nakon dugog razmišljanja”. Dodala je kako želi da AfD 2021. preuzme vlast u Njemačkoj. Nakon toga je protestno napustila podij na kojem je ostao ostatak vodstva nove njemačke parlamentarne stranke.

Gauland najavio da neće biti konstruktivna opozicija

Petry je u sukobu s dijelom stranke čije izjave smatra pretjeranima i ekstremnima, iako ni sama nije bila cijepljena od takvih. I prije zajedničke presice Petry je kritizirala glavnog kandidata (Spitzenkandidat) AfD-a na izborima za Bundestag i potpredsjednika stranke Alexandera Gaulanda, zbog njegove izjave da će nastaviti lov na Angelu Merkel. “Takvu retoriku, o čemu sam već govorila, građanski glasači ne smatraju konstruktivnom”, rekla je Petry u emisiji Morgenmagazin na ARD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Gauland uopće ne želi biti konstruktivan, kako je jasno demonstrirao sinoć u talk showu Anne Will. Na pitanje voditeljice kakve konstruktivne ideje AfD ima za budućnost Njemačke, sada kada je u Bundestagu, Gaulanda je izjavio da se oni ne namjeravaju baviti predlaganjem konstruktivnih rješenja za postojeće probleme.Isprika novinarima zbog ispada Petry


Supredsjednik AfD-a Jörg Meuthen reagirao je šokirano na istup Frauke Petry, te se ispričao prisutnim novinarima. Optužio je Petry da je njena iznenadna najava "bačena bomba, o kojoj nisam imao prethodnih saznanja"- Gauland je pak izjavio da je AfD napeta stranka, te se supredsjednica pokazala najnapetijom. Hoće li još netko istupiti iz parlamentarne frakcije nisu znali, te su najavili da će o svemu raspravljati na stranačkim tijelima.

Lideri AfD-a se već mjesecima svađaju u medijima i na stranačkim tijelima, a neki su analitičari predviđali da će se stranka raspasti odmah nakon izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara