Dan odluke - sutra Europski parlament raspravlja o ulasku Hrvatske u EU

NA SUTRAŠNJOJ sjednici Europskog parlamenta (EP) u Strasbourgu, trebala bi biti donesena rezolucija o Hrvatskoj, u kojoj se spominje kako bi Parlament 2009. godine mogao dati pristanak na hrvatsko članstvo u EU.

Krajem ožujka je Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio izvješće o napretku Hrvatske te ga uputio kao nacrt rezolucije na plenarnu sjednicu Parlamenta. Upravo o tom nacrtu i o 30-ak amandmana EP će raspravljati i glasovati na sutrašnjoj sjednici.

Iako rezolucija EP-a nije pravno obvezujuća, u njoj bi se po prvi puta 2009. godina trebala naći kao godina mogućeg ulaska Hrvatske u EU, spomenuta u dokumentu neke od europskih institucija. U nacrtu rezolucije Hrvatsku se pohvaljuje za postignuti napredak u pristupnom procesu i suradnju s ICTY-em. Također, ističe se da je temeljita reforma državne uprave, pravosuđa i policije nužni uvjet za članstvo u EU.

Iako se kao jedan od problema spominje neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije, to ne bi trebalo blokirati ulazak Hrvatske u EU, s obzirom da je Slovenija primljena u članstvo, a bez da je riješila isti problem.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara