ŠTRAJK

Danas štrajk nastavnika koji žele plaće veće za 19 posto. Reagirala i Divjak

Danas štrajk nastavnika koji žele plaće veće za 19 posto. Reagirala i Divjak
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

SINDIKAT zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod održat će danas jednosatni štrajk od 11:55 do 12:55 sati u 367 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju njegove podružnice, sa zahtjevom za povećanjem osnovice plaća za 18,9 posto, najavio je predsjednik Preporoda Željko Stipić ustvrdivši da upravo za taj postotak zaostaju plaće u javnim službama za onima u gospodarstvu.

Naime, među osam sindikata koji su objavili kako prekidaju štrajkaške aktivnosti i koji su se dogovorili s vladom nije bilo sindikata Preporod. Njihovi će članovi danas jedini štrajkati u školama. 

 

"S obzirom na to da je državni proračun probio gornju granicu od 140 milijardi kuna, mislimo da u njemu ima dovoljno prostora da se udovolji našim zahtjevima i da se to konačno vidi na plaćama učitelja, liječnika, medicinskih sestara, zaposlenih u centrima socijalne skrbi i kulturi", naglasio je Stipić.

Stipić je ustvrdio kako je vlada u postupku mirenja postupila vrlo nekorektno prema Preporodu, kojem su ponudili samo povećanje osnovice za tri posto, dok su predstavnicima osam sindikata javnih službi dali bolju ponudu. "To je nezabilježeno u povijesti socijalnog partnerstva u Hrvatskoj i omalovažavanje više od 9000 članova sindikata Preporod", smatra Stipić i dodaje kako će to biti još veći motiv za sudjelovanje u današnjem štrajku.

Kako će izgledati štrajk?

Objasnio je i kako će izgledati štrajk.

Najavio je da će učitelji prekinuti nastavu u 11:55 sati i u zbornici održati skupove na kojima će biti pročitana Deklaracija o materijalnom položaju zaposlenih u školama, a nakon toga će se vratiti u razrede na nastavu. Pridružit će se i nastavnici iz popodnevne i ranojutarnje smjene i tako pokazati svoje nezadovoljstvo, kaže Stipić.

Stipić kaže da su sindikati "spremni na dugotrajne pritiske, iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec".

Upitan za komentar sporazuma na koji su pristali čelnici osam sindikata javnih službi, po kojem će osnovica rasti za tri posto od 1. siječnja, te za dva posto od 1. rujna iduće godine, Stipić je rekao da im to nije prihvatljivo jer drugi dio povećanja od dva posto kreće tek u rujnu.

"Ako je to kolegama iz drugih sindikata prihvatljivo i za više se ne mogu izboriti, poštujemo njihovu volju, to je njihovo legitimno pravo potpisati, kao i naše da to odbijemo", kazao je.

"Država nas ne smatra prioritetom"

Smatramo da je nastupio pravi trenutak u borbi za prava prosvjetara, jer nas država očito ne smatra prioritetom iako se puno govori o obrazovanju, poručio je Stipić.

Predstavnici vlade i osam sindikata javnih službi danas su uspješno dovršili proces mirenja dogovorivši povećanje osnovice zaposlenima u javnim službama za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna, za što će vlada osigurati dodatnih 150 milijuna kuna. Nakon toga sindikati su odustali od štrajka.

Što s djecom?

"Ravnatelj je odgovorna osoba, on će od onih koji neće štrajkati, i na neki drugi način, spajanjem razrednih odjela osigurati da sva ta djeca budu zbrinuta za vrijeme trajanja štrajka", rekao je Stipić, prenosi N1.

Reagirala i ministrica

"Zadovoljna sam što je proces mirenja između Vlade RH i većinskih sindikata javnih službi uspješno okončan. Unatoč tome, prema dostupnim javnim informacijama, jedan manjinski sindikat u školstvu ipak sutra planira održati štrajk u nekim školama, u trajanju od sat vremena.

Pozivam ravnatelje da surađuju i komuniciraju s roditeljima i učenicima o načinu i detaljima održavanja najavljenoga štrajka. Zaposlenicima koji nisu u štrajku treba osigurati uvjete za nesmetan rad, a posebno za brigu o učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu. BD", napisala je na svom Facebooku.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara