Mesić: Karamarko je politički mrtvac, samo to još ne razumije

Mesić: Karamarko je politički mrtvac, samo to još ne razumije

Screenshot: HRT

GOST današnje emisije "Nedjeljom u dva" bio je bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je u emisiji komentirao aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj te ukidanje ureda bivšeg predsjednika.

Na pitanje o tome što se promijenilo od 67. do 81. godine života, Mesić kaže da se nije puno toga promijenilo.

"Nije se puno promijenilo, život ide. Malo se bavim sportom, supruga mi i dalje ne da jesti čvarke", kazao je Mesić.

Mesić je prokomentirao i aktualnu krizu Vlade.

"Teško je procijeniti kako će se stvari razvijati. Kriza je tu, to je sasvim jasno. Mogući su novi izbori, to bi mislim bilo jedino u redu. Preslagivanje ne može biti dugotrajno. Ovo je kriza takvih razmjera da je Hrvatska velika nevladina udruga, Vlade nemamo", navodi Mesić.

Karamarko mora odstupiti

Kazao je i kako misli da bi Karamarko trebao dati ostavku.

"Ovdje se ne radi o sukobu interesa i kaznenom djelu, ovdje se radi o moralnoj političkoj odgovornosti. Ona je evidentna, ako misli dobro svojoj stranci, Karamarko bi mora odstupiti", kaže Mesić.

"polazim od toga da su građani kolektivni intelektualac. Oni su htjeli na prošlim izborima htjeli treći put, zato je MOST uspio. Sad se pokazalo da ni to nije sasvim u redu. Sad je teško očekivati da se stvori novi treći put. Ostat će približno isti odnos snaga, ali malo promijenjen", navodi Mesić.

Brkić je evoluirao

"Potrebno se okrenuti budućnosti. Reforma obrazovanja, Hrvatskoj treba moderno školstvo, koja je izazvala reakciju kod rigidnih desničara. Grabar-Kitarović ima dosta iskustva s obrazovnim sustavima u svijetu. Podržala je Jokića jer je očito shvatila da je izlaz za RH obrazovanje, za generacije koje dolaze", kazao je Mesić.

"Brkić je evoluirao, sad do koje mjere je teško reći. Što se tiče Karamarka, s obzirom na sve oko njega i supruge, mislim da je on u političkom smislu mrtvac koji hoda, ali to ne razumije", komentirao je Mesić odnose u HDZ-u.

"Plenković je dobio jedno međunarodno iskustvo, lakše bi mogao sagledati što je RH potrebno, ali i HDZ-u, i to s novim pogledom na svijet, regiju i RH. U tom smislu bi bio i veći izazov SDP-u", dodaje, a prokomentirao je i Hasanbegovića.

"On je osudio zločine ustaša, ali nikada nije osudio režim. Nije se odrekao nijedne poruke koje je slao na raznim skupovima ili u pisanim istupima. On sada smatra da spomen na žrtve fašizma treba biti na neki drugačiji način, ne znam na koji način on to misli", upozorava Mesić.

O MOST-u

"Mislim da je MOST mogao daleko bolje igrati ulogu korektiva vlasti, ali nisu jer je bilo previše kalkuliranja. Hrvatska se nije kretala, ona je ostala na mjestu, to im zamjeram. Reforme nisu ugledale svjetlo dana. Imali su vremena pripremiti se za preuzimanje vlasti", kaže Mesić o MOST-u.

"Vjerojatno su se vratili na ono da je svaki metal topiv, ali na različitoj temperaturi. Nema istu težinu afera Konzultantica i afera Grizli. Kod Konzultantice imate sklopljene ugovore, kao i kod Fimi medije. Kad osoba koja je u braku s potpredsjednikom Vlade u ugovornom odnosu s lobistom MOL-a, a RH je u sporu s MOL-om...", kazao je Mesić.

"Mislim da je Karamarko morao znati što njegova žena radi, ako lobira u korist njegovog prijatelja koji radi za MOL. Jasno je da je nešto o tome morao znati. Teško je zamisliti da ti novac dolazi u kuću, a ne znaš o čemu se radi", rekao je.

O Karamarku

"Karamarko je došao u HDZ kad sam bio glavni tajnik stranke, doveo mi ga je jedan prijatelj, aktivist. Završio je fakultet, radio u državnoj instituciji. Smatrao sam da može biti koristan. Taj prijatelj nije bio Joža Manolić, nego moj vozač Ivica Pavuković", kaže Mesić o odnosu s Karamarkom.

Mesić je kazao da nije znao da je Karamarko bio u UDBA-i.

"Čuo sam samo ono što je Manolić rekao o tome. Svi su negdje nešto radili, je li Karamarko kao mladi čovjek negdje s nekim razgovarao, u to se nisam upuštao".

"Znam Jozu Petrovića, bio je član Uprave INA-e, i to dosta važan. Imao je dobre odnose s premijerom. Ali on meni nije dolazio u ured", kazao je.

O procesu INA-MOL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam Sanadera pitao prodaje li se INA ili ne, jer me informira Uprava o tome. Ako itko zna, onda bi to trebala biti baš Uprava. Tri puta sam tražio Sanadera da ih primi. On je govorio da hoće, ali tek četvrti put kad sam rekao da ću ići u javnost, onda je Sanader rekao da se INA ne prodaje, nego se restrukturira upravljanje INA-om. Tražio sam ugovor i nisam ga mogao dobiti", kaže Mesić.

Na pitanje o tome što su u to vrijeme radile tajne službe, Mesić kaže da nije dobivao informacije o neprijateljskom preuzimanju INA-e.

"U tom smislu, nikakve informacije nismo dobivali od obavještajnih službi", navodi Mesić.

O ukidanju ureda bivšeg predsjednika

"Smatram da ured ima smisla, kao što ima u svim zemljama u kojima je neposredni izbor predsjednika države. Gdje god se predsjednik neposredno bira, on ima ured. Bez obzira na to o kojoj se zemlji radilo.

Smatram da sam mogao učiniti puno s iskustvom i vezama što bi koristilo našem gospodarstvu. Budžet je plaća jedinog službenika kojeg smo imali. Ovi koji su inzistirali na ukidanju, nisu se informirali što taj ured radi. Shvatiti da se raditi o nekoliko stotina milijuna eura poslova sklopljenih sa zemljama koje sam ja otvorio. Ja mogu doći do svakog predsjednika države, što gospodarstvenici ne mogu uvijek.

Ja sam otvarao Kazahstan, Turkmenistan također 100-tinjak milijuna, i tu se poslovi nastavljaju, mi im gradimo brodove. Već samo te tri zemlje da uzmete. Otvarao sam ja i druge zemlje, ali nisu bili u tim iznosima ugovori. Ono od 5 i 10 milijuna ne spominjem. Sklopio sam više poslova nego čitava ova Vlada u sadašnjem sastavu", kaže Mesić.

O putu u Sjevernu Koreju

"2014. sam bio u Sjevernoj Koreji. Išao sam iz privatnih razloga. Naime, s guvernerom Petrograda sam u jako dobrim odnosima. Kod njega sam saznao da jedna velika njihova građevinska firma ide u S. Koreju. Razgovarao sam s vlasnikom, pozvali su me da dođem s njima u S. Koreju.

Bio je jedan dobar posao u igri, kvarcni pijesak da se preko ruske firme izvede u Japan. Smatrao sam da bi bilo dobro možda i neko hrvatsko poduzeće u to uklopi, da se napravi dobar posao na tom pijesku. Nismo se sreli tamo s funkcionerima državnima, samo ovima iz firme.

Složili smo se da se u to sve uključi više firmi. Kad smo se vratili u Rusiju, došla je odluka Japana da se sa S. Korejom ne posluje ništa. Taj put su mi platili Rusi. Išao sam da eventualno nekoj hrvatskoj firmi sredim posao", kaže Mesić.

Mesić se osvrnuo i na pitanje izbora ustavnih sudaca.

"Ovo je kompromis, i dobro da je došlo do njega, da ne dođe do ustavne krize. Ipak, ovaj izbor nije najbolji, politika to ima u rukama. Mislim da se može naći model gdje će više do izražaja doći znanost i struka".

"Nacizam i komunizam nikako nisu isti"

Nacizam i komunizam nikako nisu isti. Komunizam nigdje nije ostvaren, kao ideja je nešto pozitivno - svi će ljudi biti braća, imati koliko im treba, neostvarivo je to. Put do toga je išao preko različitih modela. Jugoslavenski model se ne može uopće uspoređivati sa Staljinovim tvrdim modelom. To je neusporedivo s naci-fašizmom, koji je zločin u ideji i izvedbi, do kraja.

U socijalističkom režimu je bilo zločina sigurno, ali ne u ideji, nego u zastranjivanjima.

Partizanski pokret je omogućio da prestane bratoubilački rat, da pobijedi pravednost nad zlom, a fašizam je najveće zlo u povijesti", smatra Mesić.

U zaključku se osvrnuo na svoj politički život.

"Mislim da nisam nikada činio strateške greške. Možda taktičkih, ali strateških ne. Nisam mogao ostati u HDZ-u i probati ga korigirati iznutra. Ja nisam nikad isključen iz HDZ-a, nije donesena odluka da me se isključi. Joža Manolić i ja davali smo intervjue, uglavnom u Feral Tribuneu, to je vrh HDZ-a jako osuđivao.

Netko je vjerojatno to rekao Tuđmanu, koji nije čitao Tribune, i on je tražio odgovornost. Na Predsjedništvu HDZ-a se tražilo da se Manolića isključi zbog zadnjeg intervjua u Feralu. Ja sam se borio da to bude pred Sudom časti, oni nisu dali. Rekao sam im 'Hvala lijepa, i ja odlazim'", navodi Mesić.

Vučić je bio radikal blizak Šešelju

Osvrnuo se i na situaciju u Srbiji.

"Vučić ima apsolutnu vlast, ali znamo što je radio u političkoj karijeri. Bio je radikal, u bliskoj vezi sa Šešeljem. Sad je promijenio retoriku. Ako ostane na europskom putu, to će biti dobro za Srbiju i okruženje", smatra Mesić. Osvrnuo se i na navode o tome da bi se mogao kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

"Ima sada jedno razmišljanje da bih se mogao prihvatiti mjesta gradonačelnika Zagreba, ali teško bi bilo pobijediti Bandića", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara