Šterc u Nedjeljom u 2: Natalitet možemo poboljšati useljavanjem Ukrajinaca

Šterc u Nedjeljom u 2: Natalitet možemo poboljšati useljavanjem Ukrajinaca

Foto: Screenshot HRT

U EMISIJI HRT-a Nedjeljom u 2 gostovao je demograf Stjepan Šterc.

Otkrio zašto stalno nosi kožnu jaknu

Šterc je na početku objasnio zašto u javnim nastupima gotovo uvijek nosi kožnu jaknu.

"To je dio mog svijeta i načina života u mom kvartu. Političari koji oblače odijela trebali bi se naviknuti da postoje ljudi koji se drugačije odijevaju i drugačije misle", poručio je Šterc koji smatra da se društvo u Hrvatskoj razara.

"Društvo se razara. Konfrontacija između lijevih i desnih je toliko jaka da se više ne vide vrijednosti s jedne ili druge strane. Kao društvo smo potonuli", rekao je Šterc.

Na pitanje o mogućnosti uvođenja regija, Šterc je rekao da bi to moralo biti napravljeno po načelu funkcionalnosti.

Abortus se može spriječiti profesionalnim statusom majke?

"Temelj identifikacije je prostor i samo ovisi koliko je intenzivna. Svaka prostorna podjela mora biti funkcionalna i vezana za centar oko kojeg se okuplja stanovništvo. Potreban nam je raster regionalnih centara", smatra Šterc.

"Dok ne shvatimo težinu problema ne možemo ništa napraviti. Dok ne shvatimo da je razvoj uvjetovan demografijom ništa se neće promijeniti. Nije mi jasno da postoje ministarstva kao ministarstvo uprave, a ne postoji ministarstvo demografije"; kaže Šterc.

Pitanje pronatalitetne politike skrenuo je na pitanje abortusa. "Abortus najčešće provode žene koje već imaju dvoje djece. Ako se uvede profesionalni status majke za treće dijete mogli dobiti desetak tisuća više odluka da se rodi dijete.

Useljavanje Ukrajinaca

Stanković je ustao pred ploču i Šterca pitao što je preduvjet pronatalitetne politike. Šterc je rekao da je prvi preduvjet sigurnost, i to stambena, pravna, financijska i društvena te da bi to koštalo 4 do 5 milijardi kuna. Kao drugi preduvjet je naveo useljavanje iseljeništva i nehrvatskog stanovništva. Stanković sve to zapisuje na ploču.

Pitao je Šterca tko je to nehrvatsko stanovništvo koje bismo mogli useliti. "Ukrajina će imati jaku emigraciju, ali nismo atraktivni, moramo potaknuti useljavanje mjerama", odgovorio je Šterc koji smatra da je ključ za provođenje toga ministarstvo ili ured za demografiju.

Prije svega moramo riješiti pitanje nezaposlenih i blokiranih jer s ovim brojem država ne može funkcionirati. Moramo povećati želju kod mladih da se maknu iz urbanih sredina. Ministarstva obrane može se na primjer preseliti u Gospić, predlaže Šterc.

Četiri puta ga izbacivali iz HDZ-a, sad je opet član

Šterc se složio sa Stankovićem da je pitanje mirovina ključno, a da je najveći problem prvi mirovinski stup.

Šterc je branio svoju tezu da je na Bleiburgu stradalo 305 tisuća Hrvata, iako mu je Stanković rekao da je Tuđman govorio o oko 40 tisuća. "Mi računamo, ta brojka stoji"; rekao je.

Ispričao je da je sudjelovao u pregovorima sa Srbima u ratu i da je tražio popis onih kojih se žele vratiti "jer je bio užasan pritisak na Hrvatsku", no kaže da se većina nije htjela vratiti.

Šterc je priznao da je član HDZ, kao i da je četiri puta bio izbačen iz HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara