Del Ponte: Đinđić mi je rekao da će biti ubijen

SRBIJANSKI premijer Zoran Đinđić, ubijen prošle srijede u Beogradu, rekao mi je prije mjesec dana da će biti ubijen, otkrila je glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u intervjuu za talijanski dnevnik "La Repubblica".

"Oni će me ubiti", rekao mi je Đinđić 17. veljače u Beogradu, navela je Del Ponte.

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) došla je tada na razgovor sa srbijanskim premijerom, a prije nego što su se pridružili članovi izaslanstava razgovarala je privatno s Đinđićem.

"Đinđić mi je objašnjavao kako će, nakon što je počeo provoditi ekonomske reforme, počiti s promjenama u vojsci i policiji. To je bila osjetljiva i opasna reforma. Toga je premijer bio potpuno svjestan", rekla je Del Ponte za "Repubblicu" dodajući da je s Đinđićem imala prijeteljski odnos.

"Za mene je Đinđić bio prijatelj i mogli smo mirno razgovarati o reformama i objektivnim poteškoćama koje nastaju kada se dotakne moćni vojni lobby ili policijski, koji je dobio na težini tijekom godina Miloševićeva vladanja", kazala je.

Tužiteljica ICTY-a je rekla kako su je njezini informatori prije 40 dana obavijestili o "planu rušenja legalne vlasti u Srbiji" s čime je upoznala i Đinđića koji joj je odgovorio: "U ovoj zemlji je sve moguće".

"Ostala sam iznenađena njegovim mirnim odgovorom uz osmijeh, a ja nisam mogla vjerovati u postojanje takvih prijetnji".

"Đinđić je znao da borba protiv organiziranog kriminala mora ići ukorak s uhićenjima ratnih zločinaca, znao je za povezanost paravojnog aparata i mafije. Držao je kako je potrebno demokratizirati vojsku i policiju, te boriti se protiv mafije", rekla je Del Ponte.

Dodala je da "nitko bolje od nje ne zna koliko su povezani ratni zločinci i mafija."

Jedan od glavnoosumnjičenih za ubojstvo Đinđića - Milorad Luković Legija - personificira povezanost paravojnog aparata, policije i mafije u Srbiji. Prošao je put od instruktora Arkanovih tigrova, preko zapovjednika Jedinice za posebne operacije Službe državne sigurnosti (JSO SDB) MUP-a Srbije, do vođe Zemunskog klana.

Reforme, koje je namjeravao provesti Đinđić, trebale su pogoditi nekažnjivost i slobodu koju su uživali određeni krugovi srbijanske tijekom 10-godišnje Miloševićeve vladavine i zadržali je u određenoj mjeri i kasnije.

"Sve dok policija i vojska u cijelosti ne budu očišćeni od onih koji su povezani s bivšim režimom, neće biti moguće uhititi" ratne zločince, kakav je, primjerice, Ratko Mladić, zaključila je Del Ponte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara