Del Ponte: Nitko ne traži Karadžića

Del Ponte: Nitko ne traži Karadžića

GLAVNA tužiteljica Haškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte požalila se u razgovoru za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung na manjak potpore međunarodne zajednice hvatanju odbjeglih ratnih zločinaca na prostoru bivše Jugoslavije istaknuvši kako nitko ni ne traži Radovana Karadžića.

"Nitko ne traži Karadžića", rekla je del Ponte u razgovoru koji će biti objavljen u FAZ-u od petka.

"Sada smo se usredočili na (bivšeg generala Ratka) Mladića jer znamo gdje je. I znamo da ga Beograd može predati", rekla je del Ponte. Tužiteljica je istaknula kako srbijanski premijer Vojislav Koštunica točno zna gdje se Mladić nalazio do veljače ove godina. Osim toga, dodala je del Ponte, "Koštunica isto tako dobro zna da je do 2002. osobno štitio Mladića".

Gledajući retroaktivno na svoj mandat del Ponte ne smatra da je počinila neke krupne osobne greške. Ali, kako ističe, nije ni postigla svoj cilj dok je god šest haških optuženika za ratne zločine u bijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci Vijeća sigurnosti UN-a Haški sud treba do 2010. godine zaključiti sve slučajeve. Del Ponte je u tom kontekstu ukazala i na pokušaje političkog utjecaja na rad Haškog tužiteljstva. "Često se pokušavalo iz političkih razloga utjecati na trenutak objavljivanja neke optužnice", rekla je. Istodobno je međutim naglasila: "Mi ne radimo pod političkim pritiskom. Ne dopuštamo da nam politika diktira."

Del Ponte se u intervjuu osvrnula i na dosad najprominentnijeg haškog uznika, nedavno umrlog bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića koji ju je, po vlastitim riječima, fascinirao.

"Način na koji je saslušavao stanovite svjedoke bio je fascinantan. Točno je znao kako se ponašati prema ljudima. Divila sam se tome", rekla je del Ponte za FAZ. Miloševićevu smrt u zatvoru u Den Haagu glavna je tužiteljica Haškog suda nazvala "porazom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara