˝Delo˝ o Prevlaci: Lakše s Beogradom nego s Ljubljanom

ZA SLOVENIJU je od posebne važnosti kako će se ovih dana završiti razgovori SRJ i Hrvatske o privremenom režimu razgraničenja na poluotoku Prevlaci i u zaljevu Boke Kotorske jer bi to mogao biti ´poticaj Ljubljani i Zagrebu da uklone svoje teritorijalne sporove´, piše u svom komentaru od ljubljansko ´Delo´.

U prilogu u svom broju od četvrtka list podsjeća da je parafirani sporazum o razgraničenju u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, od kojega se kasnije odustalo, u hrvatskoj stručnoj javnosti svojedobno opisivan kao slučaj koji bi Crnoj Gori mogao poslužiti u smislu ´negativnog presedana´.

´Hrvatsko-crnogorsko razmeđivanje u Boki Kotorskoj posebno je zanimljivo iz slovenske perspektive jer je hrvatska ishodišna pozicija kao i u slučaju Piranskog zaljeva bila crta sredine. S druge strane i neki crnogorski stručnjaci odgovaraju da je njihova temeljna točka u pregovorima u skladu s odlukama Badinterove komisije, odnosno zadržavanje nadležnosti u zaljevu kakvu su imali u okviru SFRJ´, piše u komentaru ´Dela´ njegov dopisnik iz Zagreba Peter Žerjavič.

On dodaje da je to ´razmišljanje u skladu s logikom koje se u pregovorima sa Zagrebom držala Ljubljana´, te dodaje da bi u slučjau da Hrvatska pristane na zahtjev Podgorice i odrekne se kontrole crte sredine u prvom bazenu u bokokotorskom zaljevu, nastao presedan koji bi mogao biti poticajan za razmišljanje o slovensko-hrvatskom razgraničenju u obalnom pojasu na moru.

´Takvo bi rješenje osim toga opovrgnulo teze nekadašnjeg glavnog hrvatskog pregovarača Hrvoja Kačića da Hrvatska zbog crnogorske agresije iz 1991. godine neće nikada biti spremna na popuštanje u pregovorima s Crnom Gorom´, zaključuje Žerjavič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara