Demograf o nestašici radne snage: "To je početak trajne bolesti"

Demograf o nestašici radne snage: "To je početak trajne bolesti"
Screenshot: RTL

NAKON apela poslodavaca da se povećaju kvote za strane radnike jer domaćih nema, vlada je odlučila pristati i kvote će se povećati.

No, ostaje problem nedostatka radne snage. Demograf Anđelko Akrap, gostujući na RTL-u, kazao je kako struka već dugo vremena upozorava na ovo.

"Demografi nisu iznenađeni. Riječ je o polustoljetnom smanjivanju broja živorođenih i tu je još iseljavanje. Stalno se sužava prostor razvoja, a to je davalo privid obilja radne snage. Zaposlio se Zagreb i nešto priobalje i odjednom nestašica radne snage", kazao je Akrap.

"Početak trajne bolesti"

Ne razumije zašto su neki ipak iznenađeni.

"Uvijek su demografi o tome pričali. Još 1978. je rečeno da će biti nestašica radne snage. Privid je stvarala visoka stopa nezaposlenosti. Dio ljudi se iselio, dio zaposlilo, ali Hrvatska još nije dostigla broj zaposlenih iz 2008. Demografske politike nije bilo, provodile su se parcijalne mjere, a od njih nema koristi. Ovo je početak trajne bolest, Hrvatska se suočava sa sve većom nestašicom radne snage. To je jedan problem, a drugi, mi govorimo o reformi obrazovnog sustava, a nema djece! Jednostavno smo bježali od tih problema, ali društvo u cjelini treba shvatiti da je problem, ne samo vlasti", upozorava Akrap.

Uvoz radnika o kojem se proteklih dana govori je, kaže demograf, neminovan.

"Između 2011. i 2051. broj onih koji rade će se smanjiti za jedan milijun! Treba računati na naše ljude koji su se iselili, dijasporu. Ne treba se bojati dijaspore, ona je jeftinija. Strana radna snaga košta i Hrvatska treba napraviti integracijski sustav. Nisu oni besplatni, strana radna snaga je skuplja", kazao je Akrap za RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara